Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågvattenmärke av M – Gävle följer vallagen

Att jämföra valet till kommunfullmäktige i Gävle med valen i Vitryssland är inte bara ett hån mot alla Gävlebor som röstade i valet utan ett direkt hån mot de förtryckta i Vitryssland, de som kämpar för rätten till fria demokratiska val i ett land som styrs med förtryck, skriver Anéa Elfving och Elin Lundgren

Annons

I en debattartikel i GD 7/2 skriver Inger Källgren Sawela (M) och Roland Nilsson (M) att valsystemet är riggat, att Gävle kommun inte följer vallagen och de gör liknelser mellan Gävle kommun och Vitryssland.

Artikeln är ett moderat lågvattenmärke och visar på en sådan låg nivå i debatten att vi nästan inte kan ta den på allvar. Men eftersom Moderaternas oppositionsråd står bakom artikeln så är det väl Moderaternas officiella åsikt och måste därför tas på största allvar.

För allvarligt, det är det. Värst är den respektlöshet som visas alla de som får utstå förtryck från Lukasjenkos regim i Vitryssland. Ett land med statskontrollerad media och där det fria ordet inte accepteras. Ett land vars val betecknas som ofria och odemokratiska av utländska valobservatörer.

Gävle kommun har inget eget valsystem. Vi har det valsystem som regleras i vallagen. Det borde Roland Nilsson (M) och Inger Källgren Sawela (M) känna till.

Mot bakgrund av vad som påstås i artikeln kan man med fog säga att Moderaterna underkänner länsstyrelsen beslut. För påstår man att ett val är riggat att systemet är manipulerat så hänvisar man till olagligheter. Det är en mycket allvarlig anklagelse.

När det gäller valkretsindelningen är vi är enligt nuvarande lagstiftning tvingade att ha minst två valkretsar. Gävle kommun har tre. Dessa har sitt ursprung i kommunsammanslagningarna som genomfördes 1969 när Hille, Hedesunda och Hamrånge kommuner inkorporerades i Gävle och 1971 även Valbo.

Den indelningen gjordes för att valkretsarna skulle ha en lokal förankring. Med en viss justering av gränserna 1994 när antalet ledamöter i kommunfullmäktige minskades från 75 till 65 har gränsdragningen varit bestående.

Vallagen föreskriver hur en valkrets ska vara indelad och att de uppsatta kriterierna är enligt lagstiftarens intentioner granskas och godkänns av Länsstyrelsen inför varje val. Valkretsarna och valdistrikten i Gävle kommun är godkända av Länsstyrelsen och därmed inte lagstridiga.

Vid valnämndens sammanträde i mars 2011 beslutades att valdistrikten och valkretsarna ska ses över inför valet 2014. Till detta yrkade Roland Nilsson (M) avslag. Samtidigt har regeringen tillsatt en parlamentarisk vallagskommitté vars uppdrag är att se över vallagen. I januari i år kom vallagskommittén med sitt delbetänkande.

Därmed vet vi nu vad vi har för möjlighet till förändringar av till exempel valkretsarna i Gävle kommun inför valet 2014. Detta utreds och ett förslag kommer att skickas till Valnämndens ledamöter inför sammanträdet i april.

Avslutningsvis. Det är viktigt med en seriös konstruktiv debatt men att som moderaterna Inger Källgren Sawela och Roland Nilsson raljera över valsystemet och göra respektlösa och oseriösa jämförelser är inte okej.

Anéa Elfving

Ordförande för valnämnden i Gävle Kommun

Elin Lundgren

Ordförande för Socialdemokraterna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons