Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt äldreanhöriga få stanna

Det finns fall då det är orimligt att anhöriga ska lämna en gammal människa till sitt öde i ett annat land, skriver Ulf Nilsson och Hans Backman, FP

Annons

Med jämna mellanrum uppmärksammas tragiska människoöden där personer som sökt sig till Sverige inte bedöms få stanna och där vi med hjärtat känner att Sverige kan vara mer öppet än så. Ett av dessa öden är sjuka 91-åriga Ghanna som enligt dagens regler inte får stanna i Sverige och leva med sina enda anhöriga.

Det är oerhört viktigt för de flesta människor att få vara med sin familj. Det är också därför som människor som flytt till Sverige för att få skydd, i dag har rätt att leva med sina barn och sin partner här.

Likadant har arbetskraftsinvandrare rätt att ta med sin närmaste familj till Sverige under förutsättning att försörjningen är tillgodosedd.

Men det finns också ofta starka band mellan vuxna barn och åldrande föräldrar. Det är inte svårt att sätta sig in i den oro det innebär att ha sin mamma eller pappa långt ifrån med stora behov av omsorg.

De flesta svenskar kommer någon gång i sitt liv uppleva att någon av ens föräldrar blir så gammal och sjuk att man för trygghetens skull vill ha den eller dem nära. Med stigande ålder utgör också familjen en allt viktigare social kontakt.

Ännu värre kan det vara för de många svenskar som har sina gamla i ett annat land där grundläggande äldrevård inte existerar. I många länder är det till och med lagstiftat att det är barnens ansvar att sörja för äldres behov.

I dag tillåter inte svensk lagstiftning att föräldrar kan anhöriginvandra. Folkpartiet menar att det finns fall då det är orimligt att kräva att anhöriga ska lämna en gammal människa till sitt öde i ett annat land.

Det är heller inte rimligt, och i många fall ens möjligt, att anhöriga som har flyttat till Sverige ska flytta tillbaka till hemlandet för att vårda en förälder.

Folkpartiet liberalerna har en lång tradition av att värna en generös och human migrationspolitik. Folkpartiet tycker att dagens regler är för snäva och vill därför se över möjligheterna att under vissa förutsättningar ge gamla människor vars enda anhöriga finns i Sverige möjlighet att leva sina sista år i vårt land.

Vår uppfattning är även att den svenska lagstiftningen borde bli något mer generös så att fler av dem med starka humanitära skäl får en fristad i Sverige.

Ulf Nilsson

Migrationspolitisk

talesperson, Folkpartiet

Hans Backman

Riksdagsledamot,

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons