Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt näringslivet medfinansiera en ny friidrottshall i Gävle

Annons

Gävles stadsbibliotek har inte samma möjligheter att locka till sig privat kapital, men är likväl Gävlebornas mest använda verksamhet, skriver Hans Backman och Per-Åke Fredriksson, Folkpartiet.

När den rödgröna kommunledningen valde att ändra i investeringsbudgeten och sparka ut renoveringen av Stadsbiblioteket från planerna så ställde man det mot en inomhusarena för friidrott.

Det är olyckligt att de ställs mot varandra men det hade man inte behövt göra. Det ena utesluter inte det andra om man är beredd på att låta privata investerare få delta.

Gästriklands Idrottsförbund hade ett seminarium om att nyttja möjligheten att få privata intressen att investera i idrottshallar istället för att låta skattebetalarna ta hela notan.

Till exempel pekade man på att det finns många företag som säljer varor och tjänster som är direkt kopplade till idrotten och att dessa kan ha intresse av att få sälja sina saker direkt på plats i idrottshallen.

På seminariet deltog även representanter för de rödgröna men idéerna har de inte tagit till sig. Det är uppenbart att man bara kan tänka sig att kommunen själv ska lösa allt och därmed är det bara kommunen som ska investera i en friidrottshall, trots att det kan finns privata intressen som är beredda att medfinansiera.

I stället för att sondera möjligheterna till en sådan lösning väljer man att rata renoveringen av Stadsbiblioteket som inte har samma möjligheter att locka till sig privat kapital men likväl är Gävlebornas mest använda verksamhet. Det finns möjligheter att få både en ny friidrottshall och ett renoverat Stadsbibliotek under denna mandatperiod om man är beredd att se andra lösningar än socialdemokraternas klassiska svar – att kommunen ska fixa allt.

När vi får en friidrottshall är det viktigt att tänka på att idrottsföreningar som Gefle IF Friidrott kan skapa intäkter till den egna föreningen genom att organisera evenemang i form av tävlingar, träningsläger med mera. För att skapa så goda förutsättningar som möjligt för detta är det viktigt att det finns en lokal strategi för hur samhället kan stödja sådana evenemang.

Här är samverkan mellan det lokala näringslivet och föreningarna i Gävle av central betydelse. En god kontakt med näringslivet kan leda till ökade sponsorintäkter för bland andra Gefle IF Friidrott från företag som vill samarbeta med föreningen för att stärka sitt varumärke och skapa mötesplatser för medarbetare och kunder.

En stark friidrott kräver fler partners än kommunen. I Gävle finns det plats för både kultur och idrott om man vågar samarbeta med andra finansiärer än bara skattebetalarna.

Hans Backman

Riksdagsledamot och FP:s Idrottspolitisk talesperson

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd, FP, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons