Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO slår medvetet ut enkla jobb

Annons

Facket borde ta sig sitt ansvar för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden, skriver Lotta Pettersson och Christer Ågren

LO argumenterar för att landets löntagare är värda ett lönelyft. Det är ett argument som de allra flesta är överens om. Sakfrågan rör hur stor löneökningen ska vara och om det är okej att lönerna höjs så mycket att det sker till priset av att arbetslösa inte är värda att få ett jobb.

LO säger att de som har jobb ska få högre löner, men inte till priset av att de egna medlemmarna förlorar sina jobb. Däremot skäms man inte för att säga att lönerna gärna får öka i en takt som gör det ännu svårare för dem som försöker få ett arbete. Den solidariska lönepolitiken blir en osolidarisk sysselsättningspolitik.

LO är nämligen i färd att göra om misstagen från mitten av 90-talet när för höga löneökningar tas ut för tidigt, det vill säga när ekonomin vänder, men innan jobben har kommit tillbaka. Om man i det läget skickar in grus i maskineriet i form av för höga löneökningar stoppar tillväxten upp och jobben, som behövs för att pressa tillbaka arbetslösheten, kommer inte tillbaka. För höga löneökningar riskerar dessutom att driva upp såväl inflation som räntor, vilket i slutändan inte innebär mer pengar kvar i plånboken. 

Allt detta verkar inte beröra LO-facken. I syfte att snarast stärka den egna organisationens maktposition än att tillvarata medlemmars och möjliga medlemmars intressen vill man driva en politik som tar Sverige åt fel håll.

Ett annat exempel på LO:s osolidariska sysselsättningspolitik är att man medvetet verkar för att slå ut så kallade enkla jobb genom att prisa ut dem med för höga ingångslöner. Härmed bidrar LO till att förstärka utanförskapet för alla de som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Facket borde ta sig sitt ansvar för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden, inte prisa ut grupper som har svårt att etablera sig.

Lotta Petterson

Regionchef

Svenskt Näringsliv Gävleborg

Christer Ågren

Vice vd, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons