Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LOV är inte socialdemokratiskpolitik

Annons

Att Lena Lundgren stödjer lagen om valfrihet i vården förvånar oss, skriver Göte Flintberg, ordförande i Gävle Arbetarekommuns Seniorklubb

För några dagar sedan kunde man läsa att omvårdnadsnämnden i Gävle beslutat om att införa LOV inom hemtjänsten i Gävle kommun. Beslutet skedde med en majoritet bestående av de borgerliga ledamöterna plus Miljöpartiets ledamot samt ordföranden Lena Lundgren, S. Tre socialdemokratiska ledamöter röstade mot förslaget.

Att Lena Lundgren har nämnda uppfattning förvånar oss i arbetarekommunens seniorklubb då förslaget inte på något sätt gagnar pensionärerna och inte heller kan stå i överensstämmelse med en socialdemokratisk socialpolitik.

För att pensionärerna skall få en närmare information om hur Lena Lundgren har tänkt när hon gjorde sitt ställningstagande vill vi gärna ställa fyra direkta frågor som vi hoppas hon skall besvara:

1. PRO:s samorganisation i Gävle har sagt nej till införandet av LOV och enligt vår mening av tungt vägande skäl. Vilka av de angivna skälen anser du är felaktiga?

2. En utredning gjord av facket Kommunal visar att helt orimliga villkor för personalen uppstått där man redan infört LOV. Är inte utredningen en varningssignal eller är den inte värd att beakta enligt din mening?

3. Gävle kommun har fördelaktigt infört möjligheten att erbjuda personalen inom hemtjänsten heltidstjänster. Detta är föredömligt men det fordrar också att man kan erbjuda en god och bra vidareutbildning. Det måste väl vara mera värt och i överensstämmelse med socialdemokratisk välfärdspolitik att ha tillgång till en välutbildad och fast personal eller anser du det vara viktigare att vi får många kvinnor som startar egna företag?

4. När det gäller valfriheten, hur är den tänkt skall fungera? Anta att det till exempel bor 2-3 pensionärer i samma fastighet eller i två intilliggande fastigheter som har tillgång till hemtjänst. En har valt kommunens hemtjänst och de två andra två olika privata företag. Vad vinner kommunen och vad vinner de berörda pensionärerna på en sådan ordning? Blir det inte också onödigt många resor med ökade resekostnader och försämring av miljön?

Göte Flintberg

Ordförande

Gävle Arbetarekommuns Seniorklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons