Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LOV ger äldre lov att välja

Det ska givetvis inte vara något tvång att välja hemtjänst, men det ska finnas möjlighet, anser Centerpartiet i Ockelbo

Annons

I Centerpartiets ideologi ingår att så långt det är möjligt ska människor bestämma över sitt eget liv. Det är en av våra kärnfrågor att vi vill flytta makten från politiker till människor. När människor behöver vård och omsorg är det självklart att samma valfrihet som råder när vi väljer skola och barnomsorg till våra barn, ska råda när det gäller val av hemtjänst.

För Centerpartiet är det självklart att valfrihet och konkurrens stimulerar till bättre kvalité och ger människor möjlighet att välja det som är bäst för just henne. Det skapar också möjligheter för företag och organisationer att utföra tjänster som kommunen tidigare utfört i egen regi.

Även om LOV införs, så är det fortfarande en biståndshandläggare på delegation från socialnämnden som utreder behovet av och beviljar hemtjänst. Den som får beviljad hemtjänst väljer sedan leverantör av hemtjänsten och det kan vara antingen kommun eller annan utförare. Men det viktiga är att man har möjlighet att välja – om man vill!

Det är nämligen så att om man inte väljer, så ska det finns ett ickevalsalternativ. Man kan ha bestämt att det ska vara kommun eller att man beviljas en leverantör enligt en turordning eller den som ligger geografiskt närmast.

En leverantör av hemtjänst ska vara godkänd och kontrakterad av kommunen och relationen dem emellan bygger på ett civilrättsligt avtal. Det är viktigt att notera att godkända leverantörer INTE konkurrerar med sitt pris på tjänsten utan istället med den kvalité de kan erbjuda för det fasta timpriset. Det gäller kommun, likväl som den privata.

Priset per timme bestämmer kommunen och är det samma för alla utförare. Leverantören är inte garanterad en minsta volym av kunder utan det är enbart kvalitén som används som konkurrensmedel. Mottagaren av hemtjänst kan också byta leverantör om man inte är nöjd med det val man har gjort.

En utförare som inte sköter sig blir inte vald när det blir känt. En upphandling enligt LOV kan föra med sig att även kommunens egna verksamhet synas och följs upp på ett nytt sätt. Det blir tydligare krav på all verksamhet.

Ett argument som har framförts är att företagen kan välja de mest lönsamma och friskaste medborgarna, men hur ska det ske när det är medborgaren som väljer leverantör? Om en leverantör blir känd för att favorisera enkla och lättskötta medborgare så kan kommunen avsluta avtal med berörd leverantör.

Ett annat argument mot LOV från vissa håll är att det bara pratas om företagande och ekonomisk vinst och inte om medborgare och deras behov.

Det är väl klart att man pratar om företagande när införande av LOV öppnar för människor att starta eget och få en inkomst och även anställa människor i redan etablerade företag inom hälsosektorn. Det är fortfarande medborgarna och deras behov som styr för annars skulle inte företaget bli kontrakterat. Det är till och med så att företagen kan specialanpassa sitt företag för medborgare med särskilda språkbehov, till exempel teckenspråk eller utländska språk.

Med fler och mindre företag blir det färre personer kring den enskilde brukaren, en större chans att lära känna varandra och veta hur brukaren vill ha det.

Enligt en utredning om LOV som blev gjord i Ockelbo kommun förra året så är marknadsläget bra och det finns flera etablerade företag som snabbt kan komma i gång med hemtjänst.

Centerpartiet röstade för ett införande av LOV när frågan skulle avgöras i fullmäktige medan S och V angav ideologiska skäl som anledning för deras avslag i frågan. Centerpartiet tar ansvar för den enskilda människan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons