Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M, KD och SD avvecklar bostadsbyggandet i sin budget

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna avvecklar bostadsbyggandet och människors möjlighet att leva och bo i Gävleborg och Uppsala län, skriver Elin Lundgren och Sanne Lennström, S.

Annons
Elin Lundgren, S.

Trots bostadsbrist tar Moderaterna och Kristdemokraterna bort alla verkningsfulla bostadspolitiska satsningar.

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion prioriterar skattesänkningar framför nödvändiga investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge. Att deras budget vann voteringen i riksdagen, med Sverigedemokraternas aktiva stöd, innebär ett hårt slag mot bostadsbyggandet i Sverige.

Från och med nästa år försvinner den byggbonus som delats ut till de kommuner som håller hög takt i bostadsbyggandet. Stödet för energieffektivisering och renovering kommer också försvinna. 

Man tar också bort det investeringsstöd som den S-ledda regeringen införde för att öka byggandet av hyresrätter. Eftersom denna förändring träder i kraft redan vid årsskiftet innebär det stor osäkerhet kring projekt som redan ligger i startgroparna. 

Som riksdagsledamöter från Gävleborg och Uppsala län har vi med glädje sett hur bostadsbyggande tagit fart i våra kommuner och hur det tack vare investeringsstödet blivit möjligt att bygga nyproduktion som folk faktiskt har råd att bo i. Det kan skilja så mycket som drygt 2 000 kr i månaden i hyra för en trea på 70 kadratmeter.

Nyligen beviljade Boverket byggbonus till kommuner som byggt mycket och bidragit till att lösa bostadskrisen. Det rör sig till exempel om 11, 6 miljoner till Enköping för att man byggt 753 lägenheter, 2,3 miljoner till Östhammar för 113 lägenheter, 2,4 miljoner till Bollnäs för 58 lägenheter och 8,7 miljoner till Gävle för 352 lägenheter.

Byggbonusen är en del i att man har vågat och kunnat investera rejält på bostadsbyggande i våra kommuner. Bostadsbristen hämmar utveckling och riskerar den regionala arbetskraftsförsörjningen. Det här är pengar som behövs för att frigöra ekonomi så att förskolor, skolor och äldreboenden kan byggas i takt med att våra kommuner växer.

Även på riksplanet är vi som socialdemokratiska bostadspolitiker oroade över konsekvenserna av Moderaternas och Kristdemokraternas politik.

Vi ser att den S-ledda regeringens satsningar gett resultat. Det byggs fler bostäder än på flera decennier. Att M och KD tar bort verkningsfulla åtgärder, när det fortfarande råder bostadsbrist, är mycket illa.

Särskilt kommer detta drabba byggandet av billiga hyreslägenheter. I hela landet rör det sig om cirka 15 000 bostäder där ansökan om investeringsstöd skickats in men ännu inte beviljats. På grund av hur Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion är utformad är det inte är säkert att länsstyrelserna kommer hinna bevilja alla dessa innan den nya budgeten träder i kraft. 

Vi ser gärna ett svar från M, KD och SD varför man väljer att avveckla en fungerande bostadspolitik, som efter år av att varit långt ner på den politiska dagordningen, äntligen tagit fart och börjat ge resultat.

Elin Lundgren, S

Gävleborg, riksdagsledamot i civilutskottet

Sanne Lennström, S

Uppsala län, riksdagsledamot i civilutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons