Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill avskaffa tvångssteriliseringar

Annons

Elin Lundgren (S) skriver i GD (19/1) angående den pågående debatten om att avskaffa tvånget på sterilisering för dem som vill korrigera sitt kön. Hon antyder att det skulle finnas en hemlig uppgörelse mellan allianspartierna att detta tvång ska finnas kvar.

Låt mig klargöra läget.

Sverige har tyvärr en mörk historia när det gäller steriliseringar. Enligt en statlig utredning så steriliserades mellan 20 000 och 30 000 personer under tvång eller tvångsliknande förhållanden mellan 1935 och 1975. Detta med anledning av att de ansågs sinnessvaga, sjuka eller att de var olämpliga att handha barn.

Även om de då rådande lagarna ändrades finns det fortfarande kvar ett tvång på att sterilisering måste genomföras när en person vill korrigera sitt kön.

På Moderaternas senaste partistämma tog vi beslutet att partiet ställer sig bakom kravet att avskaffa tvånget på sterilisering i samband med en könskorrigering. Detta gäller fortfarande och ingenting har förändrat Moderaternas syn i denna fråga.

Att Lundgren nu attackerar alliansen i HBTQ-frågor i allmänhet och i denna fråga i synnerhet är rätt magstarkt.

Jag kan konstatera att vid Socialdemokraternas senaste tolv år vid makten så valde ni att inte avskaffa tvångssteriliseringen.

Vidare så var det under alliansens regeringsinnehav som den senaste stora HBTQ-reformen blev verklighet, nämligen att samkönade par gavs möjlighet att gifta sig.

Att dessa frågor ibland kräver politisk utveckling inom partierna och samtal mellan partier är en verklighet som både jag och Lundgren måste förhålla oss till.

Nu bereds frågan inom regeringskansliet och min utgångspunkt är att vi under mandatperioden kommer att stoppa tvångssteriliseringar i samband med könskorrigering.

Tomas Tobé, M

Riksdagsledamot, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons