Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man flyttar inte en kviga som ska kalva”

Annons

Barnmorskan Eva Timerdal fortsätter debatten om de nya rutinerna på BB med tidig hemgång

”Man flyttar inte en kviga som ska kalva”. Citatet är en kunskap som är självklar bland bönder och alla som arbetar med djur. Men den mänskliga rasen åtnjuter inte längre samma respekt. När en kvinna ska föda måste hon först byta miljö från hemmet till förlossningsavdelningen och två timmar efter barnets födelse flytta vidare till BB avdelningen (som i Gävle ligger i en annan huskropp). Efter ytterligare fyra timmar ska mor och barn skickas hem från BB-avdelningen.

Detta utifrån de nya riktlinjerna om hemgång sex timmar efter normal förlossning. Man bortser då helt från kvinnans och den nyblivna familjens basala behov av lugn och ro i en trygg och kompetent miljö.

För bara några år sedan tittade man i det närmaste snett på en kvinna som på eget initiativ ville gå hem så tidigt. Nu ska det plötsligt vara normen.

Hur vi hanterar en ny människas födelse symboliserar starkt ett samhälles syn och värdering av människan och familjen. Därför tycker jag det är mycket beklämmande att vi inte värnar om en förlossningsvård som är individanpassad och utgår från varje kvinnas och familjs behov. Och jag lovar att där ingår a-l-d-r-i-g nuvarande förflyttningsstress. Det finns tillräckligt av stress och oro i hela situationen då ett barn ska födas ändå.

En redan hårt pressad personal får ytterligare påfrestning genom dessa nya rutiner. På en oerhört kort tid ska man hinna ge medicinsk vård omsorg, bedöma att mor och barn mår bra , ge råd om amning och lämna all övrig information som behövs. Samt inte minst hinna med att dokumentera och skriva journal på två individer.. De nya rutinerna innebär ytterligare administration då mor och barn både ska skrivas in på sjukhuset, byta vårdavdelning från förlossning till BB samt skrivas ut inom loppet av sex timmar!

Två dygn efter förlossningen ska barnet in igen för provtagning och barnläkarkontroll.Ett obligatoriskt hörseltest kan förhoppningsvis göras vid samma tillfälle, annars behövs ytterligare en tid för detta. Allt detta ska ske under den känsliga första tiden då varje kvinna behöver lugn och ro för att knyta an till sitt barn och få amningen att fungera. En mängd kroppsliga och psykologiska funktioner behöver få stabiliseras. Låt därför mor och barn få vara kvar på BB de första två dygnen!

Eller är det kanske dags att vi gör hemförlossningar till ett standardbegrepp vid normal förlossning? Hemförlossning med en barnmorska som hjälper en kvinna med normal graviditet som önskar föda i hemmet är sannolikt att föredra både ur kvinnans aspekt och den ekonomiska. Åtminstone om man jämför med hur sjukhusvården av den födande kvinnan nu börjar se ut.

I Sverige föds i genomsnitt bara ca 1,6 -1,8 barn per kvinna. Är det för mycket begärt att i ett välfärdssamhälle se till att hennes behov respekteras?

Eva Timerdal

Barnmorska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons