Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om försvaret

Annons

Vi socialdemokrater delar oron för att svenskt försvar är i fritt fall, skriver Åsa Lindestam i en kommentar till GD:s ledare 15/6.

Vi delar Hans Lindblads oro för att svenskt försvar är i fritt fall.

Den svåraste och största pusselbiten är personalförsörjningen i dag. Värnplikten är borta, och ersättningen är anställda soldater.

De kan anställas på två vis. Det kan ske med heltidsanställning fullt ut och/eller dels med tidvis tjänstgörande.

Till de cirka 2 000 heltidsanställningarna har oerhört många sökt för att få arbete. Självklart i en tid när vi har hög arbetslöshet, när våra ungdomar går utan jobb så hägrar det att få en anställning. Men har Försvarsmakten kapacitet för att ta emot och bibehålla dessa?

Ungdomarna har sökt nu, anställningarna börjar i höst. Hur många kommer att göra annat då? Kan vi fortfarande få de allra bästa? Är de motiverade fullt ut? Och vad kommer det att kosta?

De tidvis tjänstgörande är ett ännu större huvudbry. Här saknas lagutrymme för att kunna arbeta civilt, få tjänstledigt från den arbetsgivaren med jämna mellanrum och både träna inför kommande arbetsuppgifter och även kunna åka ut i skarpt läge.

Varför förbereds inte detta just nu, helst i går? Jag har inget svar på detta. Försvarsminister Sten Tolgfors bör snarast tillsätta en utredning som tar tag i denna brådskande fråga.

Och hur kommer civila arbetsgivares attityd att vara till att släppa loss sin arbetskraft när Försvarsmakten kallar? Tänk om det är just då den civilanställdes kompetens behövs på det vanliga arbetet?

Och vilken kompensation ska i så fall den civila arbetsgivaren erbjudas? Ska vi enbart med lagens hjälp kunna få tjänstledigt ett par gånger per år?

Frågetecknen är många runt Försvarsmakten och kapaciteten.

Hotbilden för en invasion finns inte mot Sverige. Däremot händer incidenter. Hur hanteras dessa på bästa sätt? Rustar vi mot den hotbild vi tror oss ana?

Att delta i Libyen för att ställa upp för folket är rätt. Att samöva och arbeta tillsammans med andra länder i skarpt läge är rätt. Att bidra med det bästa vi har i form av JAS Gripen och dess spaningskapsel är rätt. Det stärker Försvarsmakten och därmed även Sveriges Försvarsförmåga.

Åsa Lindestam, S

Riksdagsledamot, Gävleborg

Ledamot i försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons