Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt, Anders Franck!

Annons

Mellansvenska Handelskammaren har offentligt, via förre vd:n Anders Franck, tagit ställning mot vår planerade försäljning av Gävle Containerterminal AB (GCT). Han anser att Gävle Kommun är den bästa framtida ägaren.

För att påverka omröstningen i kommunfullmäktige på måndag har Anders Franck och Handelskammaren bjudit in samtliga kommunfullmäktigeledamöter till en träff.

Som en av grundarna, delägare och säljare av GCT, har jag erbjudit Handelskammaren min medverkan för att inför den viktiga fullmäktigeomröstningen ge min syn på denna infekterade fråga. Även den tilltänkte köparen Noor Capital och den största delägaren, Gestrike Invest AB, har bett att få delta och svara på politikernas frågor.

Svaret från Anders Franck och Handelskammaren är att vi inte är välkomna till mötet. Det är  mycket anmärkningsvärt! Gävles folkvalda borde väl vara betjänta av att ha ett så fullständigt beslutsunderlag som möjligt när frågan om försäljning av GCT avgörs i fullmäktige på måndag.

Jag finner det ytterst anmärkningsvärt att du, Anders Franck, som tjänsteman i Handelskammaren och sakkunnig i logistikfrågor, tidigare i veckan i Gefle Dagblad kategoriskt avfärdade Noor Capital som köpare.

Du anförde bristande ekonomisk uthållighet som huvudargument utan att ha tillgång till fakta eller avtal.

Dina ogrundade farhågor bidrar till rent befängda spekulationer kring den tilltänkta försäljningen av vårt GCT. Jag kan inte undgå att fundera över vad som ligger bakom Handelskammarens kategoriska uttalanden.

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att dra slutsatsen att du, som företrädare för det lokala näringslivets viktigaste organisation, har tillgång till information utöver vad som stått att läsa i pressen. Vilka intressen företräder du egentligen?

Ännu märkligare är att jag och andra medlemmar i Handelskammaren behandlas på detta sätt. Är detta att verka för ett expansivt näringsliv öppet för investeringar som gynnar tillväxten i Gävle?

Logistik, spedition och skeppsmäkleri har varit min bransch i 45 år. Jag har tillsammans med GCT:s nuvarande ordförande Bengt Johansson varit med från allra första början när initiativ togs att förändra förutsättningarna för containerhanteringen  i Gävle och sedermera erbjuden att bli aktieägare i GCT. Jag känner stort ansvar och ödmjukhet för att det fina arbete som GCTs fantastiska personal har varit med att skapa under de blott fem år vi hållit på måste förvaltas och utvecklas på lång sikt.

När vi väl av åldersskäl bestämt oss för att sälja, har vi lagt stor möda på att hitta en seriös köpare. Vi har under de senaste två åren avvisat två riskkapitalbolags erbjudanden då vi inte ansåg deras affärsidéer tillräckligt uthålliga och framtidsinriktade.

Jag tror att containerterminalens framtid ligger hos en privat aktör som kan driva och utveckla verksamheten rationellt och på marknadens villkor.  

Göteborgs hamn, liksom en rad andra hamnar, har släppt in privata aktörer, och GCT ses som en nationell förebild. Att nu kommunalisera verksamheten är att ta många steg tillbaka och gynnar definitivt inte skattebetalarna i Gävle.

Avslutningsvis är min besvikelse stor över att vi inte anses värdiga att delta i ert möte.

Bertil Berglind

Ägare till SveCon Freight AB, som äger 20 procent i GCT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons