Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med LOV kan Hoforsföretag växa

Annons

En äldreomsorgsföretagare i Hofors ska inte ha råd att göra stora misstag, skriver Lotta Pettersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg, i en replik på Xamuel Halfvars artikel i GD den 28/8

Nu står Hofors i begrepp att införa Lagen Om Valfrihetssystem (LOV) i äldreomsorgen, precis som så många andra kommuner runt om i Sverige. Det är bra för det betyder att det kommer att finnas möjligheter att utveckla den gemensamma välfärden genom att utöka samverkan mellan näringsliv och offentliga aktörer.

Men låt oss undvika fallgroparna. I debatten har möjligheterna till besparingar nämnts som det viktigaste skälet till att denna reform nu ska komma till stånd. Det är visserligen en av effekterna man ofta får när man bjuder in privata aktörer. Aktörer med större frihet än de kommunala kan hitta nya lösningar och arbetssätt som, framför allt på lite sikt, kan medföra att verksamheten bedrivs mer kostnadseffektivt.

Däremot blir det farligt när man anger just möjligheten att skära kostnader som den främsta anledningen till att man vill ta in privata aktörer. Att man är ett privat företag innebär inte att man kan trolla med knäna. Risken blir att det ställs så tuffa ekonomiska krav på verksamheten att det blir svårt att upprätthålla kvaliteten. De som blir lidande är de äldre som får en sämre omsorg, väljarna som inleds i villfarelsen att man har en bättre ekonomi än vad som faktiskt är fallet och inte minst företagen som får svårt att leva upp till de krav på kvalitet som omgivningen har rätt att ställa.

Istället måste värdet av valfriheten i sig vara det som är vägledande. Det handlar om respekt för äldre som är i behov av hjälp – ofta med de mest intima vardagsbestyren. Man måste ha rätt att påverka vem det är som ska få nyckeln till det egna hemmet och vem som ska komma och hjälpa till i duschen och på toaletten.

Valfriheten och möjligheten att välja och välja bort ställer högre krav på dem som är verksamma inom omsorgen både vad gäller effektivitet men kanske framförallt när det gäller bemötande och respekt. Det ställer också höga krav på kommunen som beställare. Det är kommunen som måste ställa upp kvalitetskraven och inte bara fokusera på prislappen. Det yttersta ansvaret för verksamheten kommer fortfarande ligga kvar hos kommunen. För alla Hoforsbors skull behöver kommunen se till att de ekonomiska incitamenten styr mot kvalitet för pengarna. En äldreomsorgsföretagare i Hofors ska inte ha råd att göra stora misstag.

LOV är en viktig reform då den bidrar till att utveckla och effektivisera verksamhet som tidigare drivits i monopolform. Den ger framförallt kvinnor möjlighet att starta företag där de kan förverkliga idéer om hur verksamheten kan göras bättre. Det är idéer vi inte har råd att förlora. Med lite tur kan vi se Hoforsföretag växa och sprida sitt arbetssätt även till andra orter i landet. Allra viktigast är dock LOV för våra äldre som nu får möjlighet att få ett ökat inflytande över sin livssituation.

Lotta Petterson

Regionchef Svenskt Näringsliv, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons