Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med myggen kommer Ockelbosjukan

Annons

Annemari Bergström, M, skriver om hälsoproblem som kan komma med mygginvasionen

Röda prickar på magen, värk i småleder som fingrar, händer och fötter efter några dagar, feber kanske, enorm trötthet….och värst av allt att inte veta vad det är för konstigt man plötsligt drabbats av. Inte blev man klokare av att gå till hälsocentralen, för där fick man inget svar på sina frågor. En sjukskrivningsperiod på flera veckor följde, då det jobbigaste var att inte veta varför jag var så trött och orkeslös.

Ytterligare besök på hälsocentral efter att ha läst om Ockelbosjukan…jag insisterade på att prover skulle skickas….. och när svaret kom fanns virusantikroppar mot Ockelbosjukan. Det var alltså virusinfektionen jag hade haft – orsakad av en mygga som bar på detta virus.

Detta hände för ungefär tio år sedan vid en liknande mygginvasion i Nedre Dalälvsområdet som vi nu har. Problemen återkom sedan, om än i svagare form, i samband med andra vanliga infektioner.

Jag räknar med att Smittskyddsenheterna i både Gävleborg, Västmanland och Uppsala läns landsting har gett sina hälsocentraler en bättre beredskap idag att möta frågorna från oroliga patienter, nu när mygginvasionen är här.

Annemari Bergström

Landstingsledamot

Gävleborg

Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons