Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Menskoppar till skolelever – av många skäl

/
  • Bra för miljön, skriver Elin Ludngren som föreslår kommunen att utreda om den ska erbjuda elever en menskopp.

Ur miljösynpunkt finns därför en vinst för kommunen att göra om fler gick över till att använda menskopp, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

Halva Gävles befolkning har mens. Även om det visar att kroppen är fungerar, så är det inte alltid så roligt att hålla på med mensskydd. Många har också oturen att må dåligt på olika samband med menstruation. På senare år har den praktiska menskoppen blivit vanligare. Trots det har den ännu inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Den passar givetvis inte precis alla, men då den gör det är den ett utmärkt mensskydd. Inte bara för att den inte kräver uppmärksamhet så ofta av användaren, utan också ur andra aspekter. Traditionella mensskydd kan vara klumpiga och kännas otrygga vid till exempel idrottsaktiviteter, och det kan kännas obekvämt att vid skolidrotten visa att man har mens.

Menskopp belastar inte alls miljön så som lika många gångers användningar av engångsmensskydd gör. Bindor och tamponger måste tas om hand som avfall, och många gånger spolas de ut i avloppet vilket kräver mycket rening och blir därmed inte bara en miljöbelastning utan också en kostnad.

Ur miljösynpunkt finns därför en vinst för kommunen att göra om fler gick över till att använda menskopp.

Vid användning av tamponger finns en, om än liten, att drabbas av den så kallade tampongsjukan, vilken inte händer vid menskoppsanvändning.

Jag och socialdemokraterna i Gävle föreslår därför i en motion till kommunfullmäktige att utreda möjligheten att förse de elever i Gävle kommun som så önskar med en menskopp.

Förutom det som nämns ovan skulle det också vara en jämlikhetssatsning, då kostnaden för mensskydd skulle reduceras radikalt för den som får en menskopp och använder den istället för engångsmensskydd.

Det finns goda skäl att tro att det bara finns vinnare på ett sådant här förslag. Vi hoppas därför att när motionen kommer upp till behandling finns en enighet bland Gävles partier om att det är värt att se över.

Ur ett kommunalt perspektiv, där vi till exempel har ansvar för vattenmiljön, där vi vill främja jämlikhet och minska ekonomiska klyftor finns det många fördelar om våra unga med mens provade och kanske genom livet fortsatte använda en menskopp.

Elin Lundgren, S

ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons