Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet är landsbygdspartiet

För att vi över huvud taget ska kunna leva på landsbygden i framtiden kommer det att vara avgörande att vi i stället satsar på snåla bilar som drivs med förnybara bränslen, skriver Miljöpartiet.

Annons

I Sverige ska alla ha en ärlig chans till jobb och framtidstro. Men regeringens reformer sedan 2006 har kraftigt gynnat Stockholm på bekostnad av övriga landet. Det gäller allt från förmögenhetsskatt och a-kassa till skattesänkningar och försämringar i trygghetssystemen. Det har blivit svårare att hitta jobb för den som inte bor på rätt ställe. Människor tvingas helt enkelt flytta och ge upp bygder man älskar.

Men i stället för att jobba för att hela Sverige ska leva ger sig storstadspartiet Moderaterna på Miljöpartiet i osakliga och vilseledande insändare i tidningar runt om i Sverige. Det minskar knappast klyvningen av Sverige.

Miljöpartiet har tagit fram ett flertal politiska förslag som stärker Sveriges samhällen på landsbygden. Vi vill se en kraftigt sänkt arbetsgivaravgift och slopat sjuklöneansvar, som är de två förslag som småföretagen och därmed många företag på landsbygden är i störst behov av. Vi vill göra satsningar på offentlig närservice i glesbygd, på nya jobb inom svensk mat- och energiproduktion samt bättre tågtrafik i hela landet.

När Moderaterna pratar om lastbilsskatt och bensinpris kommer de ut på hal is.

I dag tvingas svenska åkerier betala lastbilsskatt utomlands samtidigt som utländska åkerier slipper betala lastbilsskatt i Sverige. Med vårt förslag ökar de svenska åkeriernas konkurrenskraft och vi skapar nya jobb då spelreglerna jämnas ut. Miljöpartiet vill undanta enskilda vägar som saknar statsbidrag från lastbilsskatten. Det innebär att stora delar av landsbygden inte skulle beröras av den.

När det gäller bensinpriset så är alla nog medvetna om att oljepriset stiger vare sig vi vill eller inte, och det är främst landsbygden som drabbas. Sverige kan inte påverka världens oljepris men vi kan minska vårt oljeberoende och bygga ut alternativ på landsbygden. För att vi över huvud taget ska kunna leva på landsbygden i framtiden kommer det att vara avgörande att vi i stället satsar på snåla bilar som drivs med förnybara bränslen.

Så väljarna på landsbygden står inför valet mellan att rösta på Moderaterna som inte gör något alls för landsbygden och som dessutom pratar strunt om andras förslag, och på Miljöpartiet som vill göra något för att vända trenden och skapa förutsättningar för hela landet att blomstra. Det är först då Sverige kan vara ett fantastiskt land för alla.

Marcus Häggström och Therese Metz

Ordförande för MP

Gävleborg

Mats Pertoft

Skattepolitisk talesperson

Tina Ehn

Landsbygdspolitisk

talesperson

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons