Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska matsvinnet och hejda klimatförändringarna

Annons
I Sverige slängs 1,3 miljoner ton mat varje år.

Både företag och privatpersoner behöver bidra om vi ska hejda klimatförändringarna. Förra året minskade gävleborgarna matsvinnet med 89 ton och ju mindre matsvinn – desto mindre klimatpåverkan. Vi uppmanar gävleborgarna att låta 2019 bli året med minst matsvinn hittills, skriver Karl Andersson på nätbutiken Matsmart.

Jorden bör inte bli varmare än 1,5 grader jämfört med slutet av 1800-talet, det enades världens länder om i Parisavtalet från 2015. Under klimattoppmötet i polska Katowice i december lade världens ledande politiker golvet för hur vi ska nå målet. Men det var just ett golv. Ska vi vända utvecklingen behöver både privatpersoner, företag och offentlig sektor göra vad vi kan för att minska utsläppen.

En viktig åtgärd för att minska vår klimatpåverkan är att minimera matsvinnet. I Sverige slängs 1,3 miljoner ton mat varje år och att producera den mängden mat innebär utsläpp av två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av våra totala utsläpp av växthusgaser. Här finns goda möjligheter för privatpersoner att bidra till minskat svinn.

Förra året köpte hushållen enbart i Gävleborg totalt 89 ton mat från Matsmart, mat som annars hade slängts. Det var en ökning med 40 procent jämfört med 2017. Vi på Matsmart köper felmärkta eller utgående varor från producenter, och säljer dessa till privatpersoner med i snitt 50 procents rabatt. Vi ser att allt fler bidrar till att minska matsvinnet.

Klimatnyttan med minskat matsvinn är stor. Den mat som gävleborgarna räddade förra året minskade koldioxidutsläppen med cirka 137 ton. Det motsvarar utsläppen från cirka 100 flygresor tur och retur till Medelhavet.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn och vi vill öka medvetenheten kring såväl bäst före-datum som inköpsplanering och hantering av mat. Ju fler som blir bättre på detta, desto större bidrag till att hejda klimatförändringarna.

Därför uppmanar vi nu privatpersoner, företag och offentlig sektor i Gävleborg – låt 2019 bli året med minst matsvinn hittills.

Karl Andersson

vd Matsmart

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons