Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruk orsakade skulderna

Annons

Jag har aldrig haft tanken att mitt privatliv skulle bli offentlig egendom, skriver Jesper Lind, oppositionsråd, Sandviken.

I torsdags blev jag uppringd av reportrar från två olika tidningar, med bara några minuters mellanrum, som undrade över de skulder jag har haft och fortfarande har. De ställde frågan om hur bra detta är med tanke på min numera offentliga roll som oppositionsråd i Sandviken.

Jag försökte svara så ärligt jag kunde, vilka skulder jag har och hur jag har kommit överens om avbetalningsplaner för dessa. Jag berättade också att många av skulderna ligger längre tillbaka i tiden och att det är något som jag har dragits med en längre tid.

I min naiva övertygelse har jag inte trott att detta är i allmänhetens intresse hur min privata ekonomi ser ut, men jag har nu förstått att eftersom jag ändå är oppositionsråd har allmänheten ett visst intresse i mitt privatliv och ekonomi.

Som många vet ser min situation lite annorlunda ut.

Man kan väl verkligen säga att jag halkade in i politiken på ett bananskal. Jag sökte inget förtroende från väljare, men fick på grund av en skämtröst ett mandat i kommunfullmäktige och sedan röstade samma fullmäktige fram mig som oppositionsråd.

På grund av detta har jag aldrig haft tanken att mitt privata skulle bli offentlig egendom, något som det nu har blivit.

Vi är många som kämpar med skulder runt om i landet, och på många sätt har det blivit värre i dessa osäkra tider. Alla har sin historia hur det hela började, det kan vara skilsmässa, husförsäljning, dåliga investeringar, konkurser eller som i mitt fall missbruk.

Ordet missbruk slår till som en stor fet smäll, även för oss som kämpar med vårt tillfrisknande varje dag. Jag säger tillfrisknande, men det är viktigt att veta att en beroendeperson aldrig blir frisk. Han/hon tar en dag i taget, ibland går det upp och ibland går det ner.

Oavsett vilket missbruk man har eller tillfrisknar ifrån kommer man alltid att få bära en stämpel i mångas ögon. En stämpel som ibland kan göra en mycket ledsen, orolig, rädd, skamsen och framförallt, kan påverka ens tillfrisknande negativt.

Genom hjälp och stöd, inte minst från de närmaste, kan man påbörja tillfrisknandet i en positiv riktning, även om vägen är lång och ibland mycket smärtsam.

För mig är denna tid ett bra exempel på en smärtsam tid. När jag känner att människor använder min allra största svaghet för att sparka tillbaka mig till botten, där kanske många tycker jag hör hemma. Det är nog inte så svårt att förstå vilka sådana människor kan vara. Människor som man tagit strid emot både privat och i yrkeslivet.

Resultatet av just mitt missbruk, som så många andras, ledde fram till skulder och straff som jag sedan dess burit med mig i ryggsäcken. Ibland är ryggsäcken lätt, som när jag får jobba med kollegor och framförallt elever i ämnen som jag brinner för.

Att se unga människor formas till vuxna individer med idéer och framtidstro är bland det finaste man kan uppleva. Att få positiv respons från både elever och föräldrar, och att få ett förtroende från elevernas föräldrar att förvalta deras utbildning, gör att jag fylls av värme.

Det kan aldrig vara negativt för politiker att vara vanliga människor med problem som finns ute i samhället. Lika lite tror jag att det påverkar eleverna att jag har levt ett liv med upp och nedgångar.

Politikerna ska spegla samhället. I stället för att gömma undan och skambelägga de problem som finns runt oss i vardagen ska dom lyftas fram, diskuteras och tillsammans kan vi finna lösningar på. Skam och rädsla har vi som tillfrisknande beroendepersoner tillräckligt av.

Alla vi som lever med våra ryggsäckar måste våga tala om det och acceptera att de perfekta människorna bara är en illusion.

Min framtid ser jag inom politiken, nu mer än jag gjorde innan. Jag förstår att många vill se mig försvinna, gömmas undan och helst ersättas av en perfekt människa. Om någon trodde att detta skulle få mig på fall har de än en gång missbedömt en tillfrisknande människas styrka.

Jag kommer att höras mer, föra fram mina åsikter och åskådliggöra det som jag tycker är fel i vårt samhälle. Det finns mycket att göra, vägen är lång både privat och i offentligheten, men när man kommer ut på andra sidan är man alltid starkare, och bär sin ryggsäck med stolthet och självkänsla.

Jesper Lind

Oppositionsråd (-)

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons