Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP står för en generös flyktingpolitik

Gunvor Gunnarssons åsikter om minskad invandring representerar inte vår politik, skriver företrädare för Miljöpartiet i Sandviken

Annons

Miljöpartiet står för mångfald och öppenhet – inte att vi ska strypa invandringen som Gunvor Gunnarsson uttrycker i en debattartikel i GD den 10/1.

De människor som flyr från krig, förtryck och terror får det allt värre. Flyktinglägren fylls till brädden i näraliggande länder och människor ger allt vad de äger och har för att de själva – ibland bara deras barn – ska få växa upp i ett fredligt land.

Att vi i Sverige skall hjälpa drabbade människor är självklart för oss i Miljöpartiet. Och det gör vi. Det är också självklart för oss i Miljöpartiet i Sandviken att vi bidrar.

Med stolthet kan vi konstatera att Sandvikens kommun tar emot långt fler flyktingar per 1000 innevånare än genomsnittskommunen.

En stor mängd flyktingar som anländer samtidigt innebär naturligtvis påfrestningar för skola, arbetsliv och samhället över huvud taget. Men går det över huvud taget att jämföra de problemen med läget i inbördeskrigets Syrien och Somalia eller de överfulla flyktinglägren i Turkiet, Jordanien eller Jemen?

Att vi måste avsätta resurser för att utforma integrationspolitiken så klokt som möjligt är klart. Att säga det fattas resurser är att gömma huvudet i sanden. Det är bara fråga om en prioritering. Vi lever i ett rikt samhälle där resurserna tyvärr ibland utnyttjas fel.

Det är också vår övertygelse att de svårigheter som en generös flyktingpolitik kan medföra till en början snart vänds till sin motsats. Historien visar tydligt att utvecklingen är som störst just på de platser är kulturer möts. Även Sverige är ett exempel på det. För oss miljöpartister är mångfald ett honnörsord. Och det gäller inte minst i integrationspolitiken.

Inför mandatperioden 2010-2014 skrev S, MP och NO ihop sig i en politisk plattform. Vi citerar gärna därifrån ur rubriken Ett mångkulturellt samhälle:

"Dagens Sverige är ett mångkulturellt och därmed rikt samhälle. Enbart i vår kommun har vi innevånare från ett 80-tal olika länder. Influenser från världens alla hörn berikar vår vardag och vi vill ta tillvara mångkulturen och motarbeta främlingsfientlighet och segregation.

Möten mellan människor över de etniska gränserna i arbetslivet, i bostadsområdena och i föreningslivet motverkar fördomar och diskriminering. Det är viktigt för oss att vi underlättar för nyanlända invandrares etablering i vår kommun och att vi har en öppen attityd till dem."

Detta är fortfarande Miljöpartiets i Sandvikens inställning. De uttryck Gunvor Gunnarsson använder i sin artikel att det oundvikligt blir problem när vi möter så vitt skilda kulturer tar vi tydligt avstånd ifrån. Vi vill inte fiska i grumliga vatten.

Jörgen Sjöstedt, Cecilia Abrahamsson, Per-Johan Emtell, Rejn Karlgren och Anders Lindén

Styrelsen för Miljöpartiet de Gröna i Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons