Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När varje människa växer, växer Sverige

Annons

Vi måste ha råd att ge människor nya chanser, skriver Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt, tillsammans med Elin Lundgren och Raimo Pärssinen

Det går bra för Sverige. Efter krisåren ökar nu tillväxten.

Vi socialdemokrater vet att denna utveckling är bra för Sverige. När fler människor jobbar och därigenom ges chansen att förverkliga sina drömmar, då ökar våra gemensamma resurser. Vi Socialdemokrater vill arbeta för ett modernt och framåtblickande samhälle byggt på gemenskap, solidaritet, rättvisa, kreativitet och trygghet. När varje människa växer, växer Sverige.

Samtidigt som svensk ekonomi blir starkare, knuffas många människor ut. En kil har slagits in mellan de som har och de som inte har arbete. De ekonomiska och sociala klyftorna vidgas. Samhället glider isär och välfärden krackelerar. När tilliten till det gemensamma raseras, rustar sig människor för ojämlikhet. Då hotas sammanhållningen och vår framtida växtkraft.

Vi socialdemokrater kommer alltid att vara i opposition mot orättvisorna i samhället – i Sverige och i världen. När borgerligheten säger ensam är stark svarar vi: När varje människa växer, växer Sverige. För oss är det självklart att bygga och utveckla Sverige till ett modernt, jämlikt och konkurrenskraftigt Sverige – tillsammans. Då växer både vår individuella och vår gemensamma och frihet.

Vi har högre ambitioner för Sverige. En stark välfärdsnation kan bättre.

För att Sverige ska stå starkt behöver vi vara en kunskapsbaserad ekonomi att räkna med. Vår väg dit går via en stark utbildningslinje – hela livet. Utbildning är nyckeln till frigörelse och utveckling för individen. Vi vill skapa en modern kunskapsskola med kvalitet och kreativitet i centrum. Investeringar i kunskaper gör skillnad. Det får människor att växa och våga växa.

Under flera år har den svenska skolan tappat i internationella kunskapsmätningar. Från att ha legat i topp sjunker vi. Och det går snabbt. Den utvecklingen måste vi vända nu!

För att bli en kunskapsnation som ligger i framkant internationellt vill vi genomföra en bred kvalitetssatsning – hela vägen från förskola till högskolor och universitet. Kunskap är aldrig för tung att bära, men den är en färskvara.

Därför är vår vision om det livslånga lärandet så viktig. Möjligheterna till utbildning får aldrig reduceras till en fråga om plånbokens tjocklek eller att man en gång valt, och då kanske valde fel.

Alla skolor ska vara bra skolor. Vi måste ha råd att ge människor nya chanser.

Håkan Juholt

Partiordförande, S

Elin Lundgren

Raimo Pärssinen

Riksdagsledamöter, S

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons