Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till pest och kolera

80 procent av världens ener­gi år 2050 kan komma från förnybara källor, skriver Lise Nordin, MP

Annons

Att ställa kärnkraft mot fossilkraft som David Nyström gör i en ledare den 7 juni är som om valet stod mellan pest eller kolera. Det finns ett alternativ.

I världen byggs den förnybara energin ut snabbare än både kolkraft och kärnkraft tillsammans. FN:s klimatpanel IPCC har i en omfattande studie konstaterat att förnybar energi är avgörande för att nå våra klimatmål och visar hur över 80 procent av världens energi år 2050 kan komma från förnybar energi.

Den svenska kärnkraftsindustrin vill nu satsa 50 miljarder kronor på att renovera Sveriges tio gamla kärnkraftreaktorer. För samma summa pengar skulle Sverige i stället kunna satsa på smartare energianvändning och förnybar energi för att fasa ut fossil energi. Det finns få länder som har så goda förutsättningar till 100 procent förnybar energi som Sverige.

Klimatutsläppen ökar i världen och nyligen varnade IEA för att vi närmar oss en temperaturökning med 6 grader vilket skulle ge katastrofala konsekvenser. Det billigaste och snabbaste sättet att fasa ut den klimatvidriga fossila energin är att bygga ut det förnybara och satsa på energieffektivisering.

Nyligen presenterade Max Planck Institute nya beräkningar om att allvarliga kärnkraftsolyckor kommer att ske 200 gånger oftare än man tidigare trott. En allvarligare olycka beräknas ske var 10-20 år. Kärnkraftsolyckan i Fukushima har inneburit stort mänsklig lidande men också elbrist med ökad användning av fossil energi som följd

I stället för att vänta till en härdsmälta sker som i Japan förespråkar Miljöpartiet en successiv utfasning av kärnkraft och fossil energi. Vi välkomnar fler som engagerar sig för att Sverige i både den nationella och internationella politiken bidrar till minskad fossil energi.

Den svenska regeringen tillåter tvärtom att vårt statliga bolag Vattenfall i år inviger nya kolkraftverk i Tyskland. Den tyska regeringen har tuffare klimatmål än Sverige. Om Tyskland får svårigheter att nå sina klimatmål är den svenska regeringen via Vattenfall en av orsakerna. Medan Vattenfalls kolkraft i Tyskland släpper ut mer koldioxid än hela Sverige så föreslår Miljöpartiet att bolaget ges uppdraget om 100 procent förnybar energi.

Ett hållbart energisystem är förnybart utan behov av varken fossil energi eller uran som båda är begränsade resurser med stora miljöproblem.

Lise Nordin

Energipolitisk talesperson

Miljöpartiet de Gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons