Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni utelämnar den mest allvarliga kritiken

Olle Ljungbeck svarar på repliken från Tomas Tobé och Cecilia Magnusson den 6/12 i debatten om den islamska Römosseskolan i Göteborg vars tidigare rektor Abdirizak Waberi valdes in för M i riksdagen

Annons

Jag hade visserligen inte förväntat mig ärliga och sakliga argument från de moderata riksdagsledamöterna Tomas Tobè och Cecilia Magnusson som fått uppgift att svara i Abdirizak Waberis ställe.

Om det är av medveten beräkning eller inte så utelämnar ni den mest allvarliga kritiken mot Waberi. Är det kanske för att ni inte vill stöta er med presumtiva väljare? Ni döljer nämligen nogsamt de händelser som utspelat sig på den islamska friskolan Römosseskolan i Göteborg där Waberi fram till sitt riksdagsledamotskap var rektor.

Under den tid Waberi var rektor på Römosseskolan, har Skolinspektionen konstaterat grova och allvarliga kränkningar mot eleverna. Dessa kränkningar måste kopplas till skolans religiösa inriktning (islam) och den kultur som finns i anslutning till denna.

I första hand har kränkningarna riktats mot flickor, men även i vissa fall pojkar, även om de senare klart gynnats i vissa sammanhang på flickornas bekostnad.

Waberi lämnade tjänsten som rektor då han blev riksdagsledamot. Detta faktum friar honom dock inte från ansvar för de grova kränkningar och missförhållanden som rått även efter hans frånträde. Han är nämligen ordförande i islamiska organisationen ”Sveriges islamiska skolor”.

Under perioden från och med Waberis tid som rektor och fram till nyligen har Skolinspektionen vid sju olika tillfällen riktat grav och allvarlig kritik mot Römosseskolan för bland annat kränkning, mobbing, att man inte följer läroplanen, med mera. Skolinspektionen har även hotat med indraget tillstånd. Det som förvånar mig och gör mig upprörd och orolig är att Tobé och Magnusson varken nämner detta eller Skolinspektionens återkommande anmärkningar.

Som alla vet infaller för kvinnor regelbundna menstruationscykler från tonåren och uppåt. För många flickor är detta såväl psykiskt som fysiskt jobbigt. Detta naturliga tillstånd inträffar i en flickas kanske känsligaste period i livet. För varje förälder och skolledare är det därför viktigt att inte utsätta flickorna för något som kan påverka deras självkänsla negativt eller kränka dem.

På Römosseskolan gjorde man tvärtom under Waberis rektorstid. Man förbjöd flickor med mens att vara i lektionssalen, de fick inte vara i moskén eller vidröra koranen etc. De blev en slags paria!

Den som känner islam och med denna sammanlänkade kultur rörande kvinnor kan inte dra någon annan slutsats än att flickorna skulle sättas på plats och ges en tydlig antydan om att de är mindre värda än männen. Detta bekräftades också av Skolinspektionen i flera fall.

Samtliga pojkar hade till exempel fått sådana betyg att alla fick behörighet till gymnasiet, alltså 100 procent! Flickorna nådde däremot endast behörighet i 71 procent av fallen. Detta strider helt mot statistiskt säkerställda mätningar för vårt land. Sålunda har Römosseskolan under Waberis ledning som enda skola i landet helt avvikit från normen mot vad som gäller i övriga Sverige.

Om ni, Tobé och Magnusson, menar vad ni säger, ”att demokrati och respekt hänger ihop”, bör ni omgående kräva skadestånd för de flickor som kränkts under Waberis rektorsperiod. Personligen har jag i ett brev till Jan Björklund krävt detta.

Olle Ljungbeck
Gävle

* * * * * *

Detta på grund av att vi i denna debatt fått in så många kommentarer att det helt enkelt tar för mycket tid för oss att hantera dem. Många kommentarer upprepar dessutom bara vad andra redan har sagt och tillför debatten således inget nytt.
Det är givetvis glädjande med så stort intresse för att kommentera artiklar på gd.se, men i denna debatt tvingas vi dra ett streck. Vi välkomnar alla att kommentera våra andra artiklar!

Hälsningar
David Nyström
För GD:s ledarredaktion

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons