Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Norrland är inte något definivt"

Annons

Svar direkt:

Visst lärde även jag mig i skolan att Gästrikland ligger i Norrland, och att Gävle var Norrlands största stad (vilken den var då).

Sannolikt lär sig skolbarnen ännu detsamma, förutom att Gävle numera bara är ”en av de större” städerna i Norrland.

Jag lärde mig också under min skolgång att det fanns två Tyskland, Öst- och Väst-, och min historielärare spådde att de båda tyska länderna aldrig skulle återförenas för överskådlig tid.

Mindre än tio år senare skedde just detta.

Begreppet Norrland utgör inte någon absolut definition, till skillnad från annat man också lär sig i skolan, till exempel matematik.

”Norrland” är inte något juridiskt definierat begrepp, utan en tradition som framför allt baserar sig på ett tidigare rådande botaniskt förhållande = att eken inte naturligt kunde sprida sig norr om Dalälven.

Den definitionen var tämligen ologisk redan när den en gång gjordes. För i så fall vore halva Dalarna också Norrland; orter som Falun, Leksand, Rättvik och Mora med flera, ligger norr om Dalälven, liksom även halva Borlänge och Avesta.

Dessutom skulle Sälenfjällen ha ett frodigt, vilt ekbestånd, om nu eken skulle sprida sig fritt söder om Dalälven.

Men av någon anledning kom i stället hela Dalarna, som har ett kallare och snöigare klimat än Gästrikland (och dessutom fjäll), att hamna i Svealand, men Gästrikland gick till Norrland.

Så om nu klimat och botanik är det som huvudsakligen definierar Norrland är det bara att titta på Sveriges odlingszoner. Gästrikland ligger mer eller mindre helt i zon 4, medan Dalarna domineras av zonerna 5-7.

Vad gäller ekens spridning, så har det varmare klimatet – har en läsare upplyst mig om – gjort att eken har börjat sprida sig naturligt även i Gästrikland.

Det syns, enligt läsaren, tydligt på Wij Trädgårdar i Ockelbo, där det i en solig sluttning kommit många nya skott under senare år. Så om nu Norrlandsgränsen ska fortsätta att vara en botanisk gräns ska den rimligen flyttas norrut.

Bristande definitionsmässig logik samt en hastig titt på Sverigekartan gör det alltså möjligt för Gästrikland att byta från Norrland till Svealand, och få detta allmänt accepterat, även i skolböckerna.

Det är bara Gästrikland som kan åberopa naturliga och begripliga skäl för en sådan ”landsdelsflytt”. Den chansen bör Gävle och Gästrikland ta vara på.

David Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons