Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Numera har Gävle friskolor

S i Gävle har flyttat sig högerut, skriver Björn Frankson, M.

Annons

I söndags den 23/10 angrips vi moderater från två håll i GD. På ledarplats raljerar David Nyström om att vi moderater har öppnat ett helt nytt fält i svensk politik – tomhetens och på debatt anklagar Torbjörn Edlund oss för att jaga en plats vid köttgrytorna med resor, uppdrag, med mera.

Då jag inte var med på vår partistämma i Örebro för några dagar sedan väljer jag att inte kommentera Nyströms påståenden. Andra kan säkert göra det bättre men jag kan hålla med om att för oss moderater är det överordnat att hålla budgeten, att det är viktigt att inte göra något dumt och att arbeta för sin försörjning.

Till skillnad från Nyström älskar Edlund att göra personpåhopp vilket kan vara roligt ibland men kontraproduktivt i längden. Att arbeta för att få arvoden eller andra förmåner är tydligen fel för en politiker enligt Edlund. Politiska uppdrag ska tydligen inte vara arvoderade.

Förmodligen har Edlund rätt i att Gävles invånare inte skulle märka någon skillnad om det blev förändrat styre här. Där har han en helt annan åsikt än vad Socialdemokrater och Vänsterpartister hävdar. De partiernas bästa argument för att få sitta kvar brukar vara att oppositionen skulle skära ned på allt. Alliansens budget för 2012 motbevisar dock det påståendet.

De ändringar som sker i Sverige på riksplanet och sedan fortplantar sig lokalt beslutas i mångt och mycket i riksdagen. Den globala förändringen och ny forskning om hur tillväxt och välstånd skapas påverkar givetvis också. Många av de förändringar som skett och sker i den kommunala verksamheten i Gävle har kunnat genomföras genom att socialdemokraterna har flyttat sig mot mitten, alltså högerut. Några exempel:

1991, det år jag kom in i fullmäktige här i Gävle, sa en ledande vänsterpartist att högern – borgarna – gärna fick öppna förskolor men inte för våra pengar. I dag är det normalt med privat drivna förskolor och skolor över huvud taget finansierade av våra pengar.

1991 nämnde någon från det borgerliga hållet i fullmäktige att kommunen skulle kunna sälja av en del arrendetomter för att stärka ekonomin som var mycket svag i början av 90-talet. Det var helt otänkbart för socialdemokraterna för kommunen skulle äga tomterna och inte spekulationskapitalet.

I dag är läget annorlunda och kommunledningen vidtar nu aktivt åtgärder för att stimulera försäljningen av arrendetomter. Kommunen överskott 2011 och 2012 består till stor del av sådana försäljningar.

Till sist, Torbjörn Edlund, genom en glidande formulering antyder Du att jag inte har erfarenhet av att vara egenföretagare. Åren 1971-86 var jag hälftenägare i en enskild firma med 12-15 anställda, som gick i konkurs och därefter i ett aktiebolag där jag ägde ca 40 % fram till 1990. Åren 1996-98 var jag majoritetsägare i ett företag med 11 anställda. Nog vet jag vad det kostar med arbetsgivareavgifter och annat. Jag är en stor beundrare av småföretagare som får det att gå runt år efter år. Då jag själv inte var så duktig som egenföretagare så talar jag inte så ofta om det. På Edlund låter det som om han har stor erfarenhet att vara företagare. Berätta!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons