Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny arena inget att prioritera

Olle Ljungbeck tycker att GD:s sportchef Stisse Åberg värnar särintresset när han förespråkar en ny fotbollsarena.

Annons

Stisse Åberg, det där med solidaritet verkar vara svårt! Du åberopar solidaritet som ett argument för att Gävle kommun skall stötta GIF med över hundra miljoner!

Kort uttryckt skulle jag vilja formulera solidaritet som, ”att man i egenskap av medlem i samhället verkar hänsynsfullt utan egenintresse för samhällets bästa”.

Du och dina likar gör motsatsen – värnar särintresset.

Oavsett vilka bevekelsegrunder som styr Gävle kommun att inte stödja en ny arena så är det ett klokt beslut.

I Gävle finns många eftersatta samhällsbehov som bör prioriteras långt före en ny arena.

Gävle har bland annat landets högsta arbetslöshet och dålig företagsetablering. Det hjälper tydligen inte att ha ett ishockey- och ett fotbollslag i högsta serierna! Det drar inga företagsetableringar. En ballong som det är hög tid att skjuta hål på.

Vi har en ungdomsarbetslöshet som driver ungdomar till förtvivlan men också till skadegörelse och våld. Med all sannolikhet skulle dessa problem gå att minska betydligt om resurserna i stället användes för att skapa jobb och ge vettiga aktiviteter för dessa ungdomar. I stället är man beredd att dra in idrottsanläggningar etc i förorterna.

Idrotten var en gång en folkrörelse som samlade väldigt många ungdomar och därmed också begränsade skadegörelse och ungdomskriminalitet. Du och dina kompisar har prioriterat den välavlönade proffsidrotten som slukar enorma resurser men framförallt ställer alla de ungdomar utanför som aldrig kan bli mästare – men i kamratlig och lekfull anda – vill utöva någon idrott de tycker är rolig.

Vi lever i dag i ett kulturellt mörker där kulturen utarmas mer och mer. Vi borde satsa rejäla resurser på kulturskolan där varje unge utan kostnad borde få deltaga i någon form av kulturell verksamhet. I stället utarmas den till förmån för skrytarenor som är på väg att knäcka många kommuners ekonomi.

I går när jag var i Boulognern och lyssnade till vår utmärkta symfoniorkester kunde jag inte annat än förvåna mig över en sak som kan tyckas vara en bagatell men visar på okänslan för kultur.

Före symfoniorkesterns framträdande bad dess introduktör oss åhörare (och de var många) att hålla tummarna för att det inte skulle bli regn som bland annat kunde skade de dyra instrumenten. Det är nämligen på det viset att endast en tredjedel av orkesterns medlemmar ryms under estradens tak. Resten riskerar att bli genomvåta och därmed få sina instrument skadade. En bagatell? Men det skulle också vara en ekonomisk bagatell att bygga ut estradtaket.

Min dröm har alltid varit att varje barn från dagisåldern skulle få deltaga i någon form av kulturell- eller idrottslig aktivitet utan kostnader, men framförallt ingen risk för att du sållas bort om du inte visar de färdigheter som krävs för att du skall tillhöra ”eliten”.

Olle Ljungbeck

SVAR DIREKT:

Olle! Jag läser till slutet, och där upptäcker jag plötsligt att din dröm även är min dröm. Trevligt.

I övrigt tycker jag att en stad som Gävle, för att just kunna locka till sig nya företag och skapa arbetstillfällen måste fortsätta att utvecklas. Idrott och arenor är en bit av den vägen.

Visioner och framtidstro kan heller aldrig vara ett problem.

Tack för att du läser vad jag skriver, och reagerar.

Stisse Åberg, sportchef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons