Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyström försvarar USA:s lynchjustis

Annons

Sverige har en statsminister som låter spela in allt vad vi tänker och tycker och skickar uppgifterna till CIA, skriver Per-Anders Karlgren

David Nyström försvarar det amerikanska folkets rätt att fira att bin Ladin har dödats. Det är ett försvar för ett våldssamhälle, som sätter rättsstaten ur spel. Varken terrorism eller lynchjustis gynnar mänskligheten.     

Säg att Sverige vore ett land som kompromisslöst stod upp för goda ideal – låt säga demokrati och individens frihet – och att vår röst ljöd högt och kompromisslöst över världen. Säg att Sveriges statsminister i skarpast möjliga ordalag fördömde diktatorer och förtryck i världen. Säg att Sverige vore den starkaste utmaningen mot företrädare för idéer som vill förslava folk.

Då skulle jag som svensk känna stolthet. Då skulle jag kunna gå med rak rygg. Då skulle jag utan oro kunna stå ut med den ökade risk, som det möjligen skulle innebära att ha en statsminister och en regering som talar klarspråk om demokrati och individens frihet.

Men nu har vi i Sverige inte en sådan regering. Nu har vi en statsminister som lydigt följer minsta vink från det stora landet i väster och som därför låter spela in allt vad vi tänker och tycker och skickar uppgifterna vidare för att registreras av CIA. Sverige håller en låg profil och därför finns inga hot mot vårt land och svenskar har ingenting att frukta. Men vi har heller ingenting att vara stolta över. Det är nog slutsatsen av David Nyströms krönika i GD.

I den amerikanska varianten av engelska språket finns ett begrepp bullshit. Närmast motsvarande det svenska skitprat, men mycket mer avvisande och dömande. David Nyströms fantasier om terrordåd mot Solliden och Gröna Lund på ledarplats i GD är just bullshit. Vem upplever den hittillsvarande amerikanska politiken i Nordafrika som ett försvar för demokrati och mänskliga rättigheter? Vem upplever USA:s stöd för den israeliska ockupationspolitiken i Palestina som rättvis och försvarbar? Vem kan försvara att USA skickar obemannade flygplan, så kallade drönare, att härja och döda utan dom och rannsakan?

Jo, det kan uppenbarligen Sveriges statsminister och den sittande alliansregeringen. Det har gått så långt att SVT på bästa sändningstid visar svenska försvarets skjutövningar med skarp ammunition mot levande mål i norra Afghanistan.

Det är inget att var stolt över. Det är något djupt skamligt.  De satans mördarna som GD skriver om är vi själva på härjningståg i andra länder. Åtminstone var det liknande övergrepp som Olof Palme syftade på när han formulerade uttrycket. Det finns således just nu ingen risk för att Sverige ska uppfattas som ett land vars politiska ledning kompromisslöst står upp för goda ideal. Svenska politiker är och förblir rövslickare och Säpo kommer med den svenska regeringens goda minne att fortsätta att trakassera eritreaner och andra ”lägre stående befolkningsgrupper”, som vill ha frihet och demokrati i sina hemländer.

Glädjande nog och lite i skymundan visar det sig att i det svenska rättssamhället finns en spärr. De svenska domstolarna står upp för sitt ansvar och kräver bevis. Utan bevis ingen dom och inget straff.

Den spärren är nödvändig i ett rättssamhälle. Utan den spärren ekar talet om mänskliga rättigheter tomt. Sådana spärrar finns uppenbarligen inte i ett land där presidenten tar sig friheten att besluta att staten utan dom och rannsakan ska söka upp och döda enskilda individer. Sådana spärrar finns inte i ett land där presidenten håller människor fångna år efter år utan rannsakan och dom.

När allting annat känns skämmigt har vi i Sverige åtminstone det att glädjas åt att det tycks som om de svenska domstolarna förhållandevis bra står emot trycket. Vi får hoppas att de även skulle stå emot i det extrema scenario som David Nyström målar upp i sin krönika och döma Carl Hamilton för mord.

Per-Anders Karlgren

Fristående liberal debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons