Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo en naturlig ekokommun

Ockelbo har givna förutsättningar att vara en förebild för landets övriga kommuner i arbetet för en hållbar utveckling på lokal nivå, skriver Stig Mörtman, FP

Annons

Ockelbo har gröna ambitioner, det är bra. I kommunens vision står det att läsa: Ockelbo prioriterar det gröna, det naturliga och växandet.

I Ockelbo finns detta nära och naturligt i livet. Här finns utrymme för vara och en att odla en personlig och lustfylld relation till naturen – grunder för liv och hälsa. Här är det tydligt att vi uppskattar vår plats på jorden, tar ansvar, vårdar och utvecklar den. Vi utvecklar det gröna samhället, från boende och mat till företagande och resursanvändning.

För att ta ytterligare ett steg framåt längs den gröna vägen bör Ockelbo bli en av Sveriges ekokommuner.

Sveriges Ekokommuner är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner som har ambitionen att verka för en hållbar miljöutveckling. Syftet är att främja utvecklingen för ett hållbart samhälle utifrån en ekologisk grundsyn. Sveriges Ekokommuners verksamhet grundar sig på Det Naturliga Stegets definition av hållbar utveckling.

Den principen bygger att ett hållbart samhälle är ett samhälle som kan behålla sin jämvikt gentemot naturen samtidigt som människors förmåga att tillgodose sina behov inte hindras.

Ekokommunerna ska vara en förebild och föregångare för landets övriga kommuner i arbetet för en hållbar utveckling på lokal nivå.  Idag är redan 84 kommuner med och Ockelbo bör tillhöra dessa kommuner för att visa dels sitt miljöengagemang samt visa att man vill vara en framtids kommun för kommande generationer.

Därför lägger folkpartiet den 28 januari fram en motion om att Ockelbo kommun ska bli den första kommunen i Gästrikland (fjärde kommunen i länet) att bli en ekokommun för att ytterligare markera kommunens miljöengagemang.

Stig Mörtman

Folkpartiet Liberalerna

Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons