Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odemokratiskt att inte informera om vargflytt

Naturvårdsverket måste sluta med hemlighetsmakeriet kring flyttning av vargar, anser LRF Gävleborg.

Annons

Återigen har Naturvårdsverket lyckats med att provocera lokalbefolkningen vid en förflyttning av varg.

Det gäller den varg som 6 december flyttades från Jämtland till Norduppland och som i dagarna meddelats vara tillbaka i Jämtland igen.

Från LRF Gävleborg ser vi allvarligt på hemlighetsmakeriet runt dessa förflyttningar. Det borde vara en självklarhet och en demokratisk rättighet att i god tid få kännedom om var varg skall placeras ut, dels för att kunna vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra skador på tamdjur, dels för att känna medverkan i processen i rovdjursförvaltningen.

Vi anser också att det bör vara villkorat att alla förflyttade eller utplanterade vargar skall vara sändarförsedda så att dessa går att följa framledes. Så var inte fallet då det gäller denna vargtik med argumentet att hon fått eksem av halsbandet.

I den fortsatta rovdjursförvaltningen är det nödvändigt med en konsekvensutredning där såväl ekonomiska som sociala effekter belyses grundligt. Fram till dess en sådan utredning är gjord vill vi att dagens nivåer på rovdjursstammarna fryses på högst dagens nivå och att tillstånd för skyddsjakt på ”problemdjur” ska genomföras med en positiv inställning från myndigheterna.

Per-Olof Uhrus

Viltansvarig, LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons