Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna arbetsförmedlingen för konkurrens

Arbetsförmedlingen fixar inte matchningen mellan de arbetslösa och jobben, skriver Lotta Pettersson.

Annons

I slutet av april släppte Riksrevisionen en rapport om effektiviteten på arbetsförmedlingskontoren. Den visar att om alla myndighetens förmedlingskontor varit lika effektiva som de mest effektiva hade det kunnat innebära att cirka 17 000 fler arbetssökande hade fått jobb under år 2010. Granskningen av Arbetsförmedlingens verksamhet är viktig då många företagare anser att myndigheten inte gör ett tillräckligt bra jobb. Men det som behövs nu är inte fler tillfälliga lagningar av ett dåligt fungerande system utan en grundläggande förändring. Det är dags att släppa in fler aktörer på marknaden.

Arbetsförmedlingen har traditionellt varit inriktad på att ge service till stora arbetsgivare och offentlig sektor. Men arbetsmarknaden i dag är mer mångfasetterad och myndigheten klarar inte att matcha de som står längst från arbetsmarknaden till jobb. För företagen innebär det att de vid rekryteringar får många ansökningar från personer som saknar kompetens för jobbet och som många gånger inte ens själva vill ha den plats som erbjuds.

På grund av de problem Arbetsförmedlingen dras med har många företag i stället valt att söka hjälp via andra kanaler såsom internetannonser, kontakter och privata förmedlare. Det kostar dem mer, men de tjänar in det genom att de dyra felrekryteringarna de tidigare drogs med när de använde Arbetsförmedlingen har minskat. Deras erfarenheter i kombination med resultaten från Riksrevisionens rapport skapar också en tveksamhet kring om de arbetssökande verkligen får den hjälp de behöver när myndigheten har så pass många ansvarsområden.

Det är dags att tänka nytt. Öppna arbetsförmedlingen för konkurrens på lika villkor och låt en mångfald av privata aktörer bidra i förmedlingsverksamheten. Det australiska exemplet som kombinerar valfrihet för den enskilde med resultatinriktade och specialiserade aktörer bör då fungera som inspiration. En sådan reformering kan göra den offentligt finansierade arbetsförmedlingen betydligt mer effektiv och minska den matchningsproblematik som finns på arbetsmarknaden i dag. Det skulle alla vinna på.

Lotta Petterson

Regionchef

Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons