Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna för kärnkraftssamtal

Kärnkraften har åter blivit ett hett ämne, i och med att Stefan Löfven blivit ny S-ordförande.

Annons

I fredags hade Per-Olof Ericksson från Naturskyddsföreningen en debattartikel införd med rubriken ”Behöver vi verkligen kärnkraften?”. Folkpartiet vill nu att regeringen bjuder in Socialdemokraterna till blocköverskridande överläggningar om energipolitiken, precis som Löfven önskar.

Flera av landets kärnkraftsreaktorer står stilla. För att klara elproduktionen har oljeeldade kraftverk startats. Samtidigt skjuter elpriserna i höjden.

Sverige är en industrination. En basindustrination. Många av våra jobb, speciellt utanför storstäderna, är beroende av att det är möjligt att förädla skog, bryta malm, processa stål och producera kemikalier.

Kombinationen av rika naturtillgångar och el till stabila priser är fundamentet för Sveriges välstånd.

Elpriserna är avgörande för den elintensiva svenska basindustrin.

När Stefan Löfven var ordförande för IF Metall argumenterade han kraftfullt för basindustrins intressen och nödvändigheten av billig och leveranssäker elproduktion.

Låt oss hoppas att han står fast vid den åsikten.

Kärnkraften behövs – för klimatets och jobbens skull. Men svensk kärnkraft står inför en ny tid och en ny utmaning.

De elintensiva industriföretagen har ett starkt krav: bygg nya kärnkraftsreaktorer. Redan om 10-15 år behöver de nuvarande reaktorerna börja ersättas med nya. Då försvinner närmare hälften av vår elproduktion.

De senaste dagarnas höga elpriser och elbrist visar hur sårbara vi är. Vill vi skapa förutsättningar för vår elintensiva basindustri att fortsätta utvecklas och konkurrera på den internationella marknaden behövs hållbara och långsiktiga spelregler för utbyggnaden av ny elproduktion.

Allianspartiernas historiska energiöverenskommelse har lagt grunden för en sådan långsiktighet. Vi har tagit bort tankeförbudslagen. Och vi har gjort det möjligt för det nödvändiga generationsskiftet av svensk kärnkraft. Vi tillåter tio nya reaktorer för att ersätta de gamla.

Energiöverenskommelsen har inneburit att flera aktörer, såväl dagens elproducenter som nytillkommande, har börjat planera för framtiden.

Men trots överenskommelsen förefaller det finnas en tveksamhet hos flera möjliga investerare. En ny reaktor tar över 15 år att bygga från planering till att den producerar elektricitet.

Därför kan vi inte vänta längre. Kostnaden ligger på tiotals miljarder. Bara att påbörja projekteringsarbetet är en enorm investering.

Tveksamheten beror främst på det oklara läge ett eventuellt regeringsskifte innebär. Kan allt stoppas över en natt?

Vi menar att denna osäkerhet är dålig för Sverige. Därför vore det klokt om regeringen inleder samtal med Socialdemokraterna med målet att uppnå en blocköverskridande energiöverenskommelse.

Med Löfven som ordförande har Socialdemokraterna fått en ledare som både har erfarenhet från industrin och insikten om industrins behov.

Frågar man hans forna lokala fackkollegor på de stora industriföretagen så svarar de alla samma sak: Sverige behöver bygga nya kärnkraftsverk.

Frågar man Löfvens socialdemokratiska kollegor i basindustrilänen blir deras svar detsamma.

Om vi ska kunna säkra de framtida jobben behöver vi ta ansvar för att skapa stabila spelregler för dem som väljer att investera i ny kärnkraft.

Dörren för samtal bör öppnas. Låt oss därför hoppas att Löfven är lika insiktsfull som han varit tidigare.

Hans Backman

Riksdagsledamot,

Gävleborg, Folkpartiet

Nina Larsson

Partisekreterare, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons