Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt skattetryck

Det bevisas av det stora intresset för avdrag, skriver Jan Tiberg.

Annons

Ida Thulin skriver i söndagens GD och visar på att det finns många orättfärdiga avdrag i vårt skattesystem. Det är bra att hon uppmärksammar detta, för de många orättfärdiga avdragen leder till högre skatter för oss andra. I detta sammanhang finns det all anledning att framhålla fördelen med ROT- och RUT-avdragen.

När jag får en faktura från städfirman där det står arbetskostnad 1 000 kronor, så behöver jag bara betala 500 kronor. Resten betalar Skatteverket. Men av de 1 000 kronorna går 200 direkt tillbaka till Skatteverket i form av moms. Av de återstående 800 kronorna utgör arbetsgivaravgiften ungefär 200 kronor. Lön till städaren blir alltså 600 kronor, varav 200 kronor utgör kommunalskatt. Av de 500 kronor som staten satsar i form av ROT- och RUT-avdrag, så får alltså stat och kommun tillbaka 600 kronor – i sanning en mycket bra affär för staten.

Dessutom kommer fler i arbete och staten slipper betala olika slag av A-kassa eller andra bidrag. Man bör beakta att alternativen till RUT- och ROT-avdragen i de flesta fall är att städningen utförs av en dubbelarbetande person och att man städar mindre. I några fall förekommer svart städning eller svart hantverkshjälp.

Ida Thulin skriver att 313000 personer utnyttjade RUT-avdrag under första halvåret 2012. Hoppas vi blir ännu fler nästa halvår! Stat och kommun behöver våra pengar.

Intresset för avdrag visar tydligt på att vi har ett orimligt högt skattetryck på arbete. ROT och RUT har i viss mån neutraliserat detta skattetryck beträffande målaren, snickare och rörmockaren, men skomakaren, cykelreparatören och datafixaren blir med dagen skattesystem orimligt dyra för oss.

Nog kan staten spara. De senaste dagarnas avslöjanden om slöseriet i olika myndigheter är kanske bara toppen av ett isberg. Dessutom bör vi söka andra skattebaser än arbete – det område som vi på alla sätt säger oss vilja stödja är också det mest skattetyngda.

Jan Tiberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons