Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oscarson förstår inte

Stina Oscarson verkar inte förstå att marknadskritik är en ideologiskt partiskiljande politisk linje, svarar David Nyström

Annons

Man kan fråga sig om Stina Oscarson ställt sig till en liknande inbjudan från Moderaterna eller något annat parti som står för just sådan marknadsekonomisk politik som Stina Oscarson bekämpat innan hon blev radioteaterchef, men alltjämt tycks fortsätta bekämpa även som hög chef anställd av public service.

För sitt inre ser man milt komiska bilder där Oscarson låter sitt porträtt ståta i blå inramning med "Moderaterna" överst och ett Moderat-M i vardera hörn, med arrangören "Kultur(M)oderaten. Eller andra riksdagspartier med arrangörer som, låt säga, "Kultursvensken" eller "Kulturkommunisten".

Hade det varit OK för Oscarson – och för hennes arbetsgivare?

Oscarson försvarar sin medverkan hos Socialdemokraterna i Sandviken med att hon också deltagit på arrangemang hos Timbro, Tidningsutgivarna, Kulturrådet, med flera.

Men ingen av de organisationer hon radar upp är ett politiskt parti. Denna avgörande skillnad tycks inte radioteaterns chef se.

Men vad värre är tycks hon överhuvudtaget inte förstå den andra saken som misskrediterar hennes framträdanden, nämligen att hon är inbjuden långt mer i sin kapacitet av att tidigare ha gjort en alternativ kulturutredning än för att hon för närvarande råkar vara radioteaterchef.

Oscarson tycks inte se något problem med att fortsätta samma politiska ambition som chef inom det radioföretag som har att verka i allmänhetens tjänst.

Det framgår tydligt att den inbjudan från Kultursossen som Stina Oscarson tackat ja till handlar om att prata kulturpolitik.

Möjligen är förklaringen till att Oscarson inte ser något problem med detta är att hon helt enkelt inte förstår att den kulturpolitiska linje hon driver är ideologiskt partiskiljande – kanske marknadskritik för henne är så självklart att det blir liktydigt med konst, kultur och teater.

David Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons