Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På torsdag klär vi oss i svart

/
  • Torsdagar i svart är en aktion mot bland annat våld mot kvinnor. Observera att bilden är arrangerad med skådespelare.

Annons

Det finns många sätt att bemöta våld och många sätt att utöva fred. Vi väljer den rättvisa fredens väg vilket kräver både rörelse mot målet och engagemang i själva resan. Människor med olika världsåskådningar ber vi slå följe med oss. I vår strävan efter fred måste personligt och strukturellt våld avskaffas. Detta inbegriper våldshandlingar mot människor på grund av ras, kast, kön, sexuell läggning, kultur eller tro, skriver kyrkliga företrädare.

Kyrkornas Globala vecka 2014 handlar om tro som fredsskapare och om trons möjligheter att skapa en fred som är mer än frånvaro av krig. En rättvis fred. Fred i alla relationer. En fred utan könsrelaterat våld.

Vi ansluter oss till Kyrkornas världsråds internationella kampanj "Thursdays in Black" (Torsdagar i svart). Det innebär att vi klär oss i svart på torsdagar för att vi vill se en värld fri från våld och våldtäkt. Syftet är att med denna markering bidra till att synliggöra det strukturella könsrelaterade våldet i såväl krig som fredstid.

Torsdagar i svart är en rörelse för mänskliga rättigheter som ser, erkänner och markerar mot det våld som pågår mitt ibland oss. Könsrelaterat våld eskalerar i krig men är också ständigt närvarande i det vi kallar fredstid. Ett våld som ofta kommer till uttryck i våra nära, intima relationer, där vi förutsätter att vi ska kunna känna oss trygga.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att minst en av tre av världens kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en partner och/eller sexuellt våld av en annan person än deras partner.

Då är endast det fysiska och sexuella våldet medräknat. FN:s definition inkluderar även psykisk skada, hot, tvång och godtyckligt frihetsberövande. Enligt FN är våld i nära relationer den klart vanligaste formen av könsrelaterat våld. Det innebär också att de flesta av oss också känner och möter förövare.

Att klä sig i svart och bära knappen ”Thursdays in black – en värld utan våld och våldtäkt” är en enkel symbolisk handling för att synliggöra vår protest och för att väcka samtal.

Vardagsfreden börjar i våra hjärtan men sträcker sig samtidigt ut i en globaliserad värld där kärleken till vår nästa får bli synlig genom handling. Alla behöver vara med och bidra till en förändring.

Vad vi kan göra för att motverka det strukturella våldet varierar beroende på om vi är polis, präst, läkare, granne, lärare, domare, politiker, bartender eller bästa vän men vi kan alla göra något. Det är nödvändigt för att vara med på resan mot den rättvisa freden.

Kyrkornas globala vecka

Erik Lysén, internationell chef på Svenska kyrkan, Lasse Svensson, kyrkoledare Equmeniakyrkan, Amanda Carlshamre, förbundsordförande i Svenska Kyrkans Unga, Sofia Walan, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen, Ann-Katrin Persson, förbundsrektor Sensus studieförbund, Peter K Sjögren, direktor Life & Peace Institute, Annika Damirjian, generalsekreterare Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd, Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd, Eva Christina Nilsson, generalsekreterare Svenska missionsrådet, Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia, Kerstin Enlund, förbundsrektor Studieförbundet Bilda, Niclas Lindgren, direktor PMU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons