Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parboendegaranti bra för Hofors äldre

Utan politiskt beslut kan det bli godtycke som avgör om det äldre parets önskemål ska tillgodoses, skriver Hans Backman, FP

Annons

Jan Bornestig, socialchef i Hofors kommun, skriver i GD i går att jag har fel om vad som gäller för parboende för äldre i Hofors.

Nu har jag ju inte fel.

Hofors tillhör de 45 procent av kommunerna i Sverige som inte har fattat politiska beslut om hur önskemål från äldre par att fortsätta bo tillsammans ska hanteras.

Bornestig skriver i sin artikel att kommunen redan tillämpar den princip för äldres parboende som jag och Barbro Westerholm efterfrågar i vår artikel i GD den 27/9. Jag känner till detta och jag uppskattar mycket att Hofors kommun gör det.

Men det jag och Barbro Westerholm tryckte på i vår artikel är att utan en lagändring om införande av parboendegaranti så är det alltjämt upp till kommunens goda vilja om äldre makar och sambor får fortsätta att bo ihop.

Utan en parboendegaranti så kan vi ju inte garantera att alla äldre par nu och i framtiden får rätt att bo tillsammans om bara den ena har omfattande hjälpbehov.

Det vi skrev i vår artikel är att Hofors är en av de kommuner i Sverige som inte har fattat politiskt beslut om en kommunal parboendegaranti, som tillgodoser äldre pars önskemål att bo tillsammans. Utan politiskt beslut kan det bli godtycke som avgör om det äldre parets önskemål ska tillgodoses.

Det är denna risk för godtycke vi i Folkpartiet för våra äldres trygghets skull vill få bort. Att detta är en relevant önskan visar – som vi skrev i vår tidigare artikel – en dom i regeringsrätten från förra året som slog fast att äldre makar, utifrån socialtjänstlagens nuvarande bestämmelser, inte kan ställa krav på att alltid få bo tillsammans i äldreboende om bara den ena har omfattade hjälpbehov. I det fall som prövades hade makarna levt tillsammans i 68 år.

Domen visar att lagstiftning om parboendegaranti krävs. Därför har regeringen nu tagit fram detta lagförslag som innebär att vi skriver in en ny paragraf i socialtjänstlagen. Den slår fast att äldre par som varaktigt bott ihop ska kunna fortsätta att leva tillsammans, även när den ene behöver bo i äldreboende.

Som vi skrev i vår tidigare artikel så innebär lagändringen att det inte längre kommer vara upp till kommunens goda vilja om äldre makar och sambor får fortsätta att bo ihop.  Parboendegarantin ska ge alla äldre par i hela landet lagstadgad rätt att, om de så vill, fortsätta bo tillsammans livet ut.

Hans Backman

Riksdagsledamot, FP, Hofors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons