Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passiv bostadspolitik slår mot studenterna

Socialdemokraterna vill se en byggbonus riktad mot små hyresrätter för unga och studentbostäder, skriver partiets bostadspolitiska talesperson Veronica Palm.

Annons

Nyligen fick 272 166 svenskar sina antagningsbesked till högskole- och universitetsstudier efter sommaren. Det är roligt att plugga och det är viktigt för Sveriges framtid att så många unga människor vill och vågar läsa vidare. Det finns all anledning att glädjas med våra framtida studenter.

Många av dem som jublar över att ha fått plats på drömutbildningen lägger just nu dagar och nätter på att jaga boende. Även i år riskerar vi se studenter som tvingas tälta utanför campusområdena. I Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg bokas vandrarhem och idrottslokaler som tillfälliga sovsalar. Många studenter kommer lurats på dyra depositioner utan att det funnits någon bostad. Och några kommer till och med tvingas tacka nej till sin studieplats för att de inte hittat någon bostad.

Det duger inte att hänvisa unga människor till att bo inhysta i källare, garage och övernattningsrum. Bostadsbyggandet i Sverige åter kommer igång, och för det krävs ett nationellt politiskt ansvar.

Regeringen passiva bostadspolitik förmår inte anta de utmaningar Sverige står inför. Boverkets årliga rapport visar att det totala bostadsbyggandet ytterligare sjunker 2012 till 22 500, vilket är ungefär hälften mot vad som borde byggas årligen. Hårdast drabbas de som är nya på bostadsmarknaden, som studenter. Samtidigt fortsätter byggandet av studentlägenheter att minska. Under förra året färdigställdes endast 134 studentbostäder och 1 722 smålägenheter med ett rum och kök/kokvrå - den lägsta nivån på 23 år.

Förra året byggdes inte en enda etta med kök eller kokvrå i Gävleborgs län! Samtidigt ökade antalet ungdomar i åldern 20-25 år med 774 personer. Var ska dessa ungdomar bo?

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna, som jag leder, kommer att föreslå för vår partistyrelse att en byggbonus införs riktad mot små hyresrätter för unga och studentlägenheter, bostäder som det idag råder akut brist på. Med en byggbonus skulle de ekonomiska incitamenten att bygga sådana bostäder öka. Byggbonusen kan utformas som ett skatteavdrag för fastighetsägarna.

Jag vill att Sverige ska gå in i framtiden som en kunskapsnation och då krävs att vi drar nytta av all den potential som finns i landet.

Det är oansvarigt att hindra unga ambitiösa begåvningar från att blomma ut på grund av bostadsbristen. Sverige har inte råd att inte bygga studentbostäder.

Veronica Palm

Bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons