Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påståenden saknar grund

Svenskt Näringslivs egna statistik visar att en tredjedel av alla företag går i konkurs inom två år. Detta är inget nytt - så har det varit oavsett regeringsmakt, skriver Mattias Beijmo, företagsledare och socialdemokrat från Gävle i en replik till Lars Beckmans debattartikel om företagsklimatet

Annons

Lars Beckmans debattartikel om det så kallade ”företagsklimatet” i Gävle är full av raljerande om arbetarrörelsen och kommunföreträdare, men innehåller inte ett enda konkret förslag på vad som skall göras för att underlätta för företagarna i kommunen. Låt oss inte stanna på denna sandlådenivå - Arbetarbladets artiklar har sina poänger, men jag som företagare, entreprenör och socialdemokrat i Gävle känner att det är på tiden att vi reder ut begreppen lite. 

Beckmans påståenden saknar trovärdig statistisk grund. De undersökningar man refererar till är kortfattade svar från en liten andel av företagarna i Gävle och dessutom från branscher som på intet sätt representerar alla företag. Svaren handlar dessutom i huvudsak om kontakter med kommunen i till exempel bygglovsärenden, och har man inte haft sådana kontakter är frågorna goddag yxskaft för oss företagare.

Svenskt Näringsliv – som står bakom en av enkäterna – driver som vi alla vet sin agenda, och ser sig inte ens själva som ett opartiskt opinionsinstitut. Således - ofullständigt, skevt och litet urval i enkät från part i målet. Alltså – kan man det minsta om statistik så har Beckman ingen logisk grund för sina påståenden.

Jag har drivit flera företag sedan mitten av 90-talet och har av naturliga skäl således breda nätverk bland företagare och entreprenörer. Inte en enda gång under dessa år har jag i dessa nätverk någonsin diskuterat kommunens roll som avgörande för mina expansioner, mina rekryteringar eller tillväxten i de rörelser jag drivit. Jag har aldrig någonsin hört någon näringsidkare avstå genomförandet av en affärsidé på grund av enbart någon kommunal ovilja.

Alla entreprenörer vet att kommunens roll i skapandet av det egna livsverket är mycket liten. Detta finns det också forskning på – Tillväxtanalys (en myndighet inom regeringens egna stab) släppte 2011 en omfattande rapport som pekar på kommunernas möjligheter att stimulera tillväxt är starkt begränsade.

Den kommunala faktor som forskarna tillskriver mest betydelse är ”politisk stabilitet”, så där är Beckmans omstörtande planer direkt kontraproduktiva. Givet källan till dessa fakta råder uppenbarligen delade meningar inom moderaterna om hur man påverkar förutsättningarna för företagande.

Entreprenörer kommer alltid att misslyckas. Svenskt Näringslivs egna statistik visar att en tredjedel av alla företag går i konkurs inom två år. Detta är inget nytt - så har det varit oavsett regeringsmakt. Således - ska man mäta företagsklimat, så ska man även mäta vad som händer de entreprenörer och anställda i den tredjedel av företagen som faktiskt går i konkurs. Vi ska definitivt med full kraft stimulera företagande, men en arbetslös entreprenör är också arbetslös, och behöver samma stöd och möjligheter till omställning som en uppsagd arbetare på Leaf.

För att verkligen utreda företagsklimat måste man ta med entreprenörens förutsättningar före, under men även efter sitt företagande, och man måste ta med samtliga branscher, samtliga typer av entreprenörer och inkludera de som misslyckas. Så görs inte idag.

Det här vet moderaterna och Lars Beckman mycket lite om – i deras värld är entreprenörskap och företagande enbart framgång och jobbskapande – inte barnomsorg, arbetsförmedling och a-kassa. Att regeringen och Annie Lööf inte kommit längre i sin näringspolitik är häpnadsväckande och något förvånande.

I Beckmans fall förstår jag orsaken – det är lätt att som riksdagsman med vänsterhanden driva företag när man kan falla tillbaka på fet lön och pension från staten den dag efterfrågan sviktar. Då är det av naturliga skäl svårt att på riktigt förstå företagarens verklighet och det klimat vi egentligen värdesätter.

Mattias Beijmo

Företagsledare och socialdemokrat, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons