Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienten har kunnat lämna väntrummet

Regeringens kömiljard har betytt mycket för Landstinget Gävleborg, skriver Ingemar Kalén, KD

Annons

Landstinget Gävleborg kan ännu en gång stoltsera med att ha kortat köerna till vård och behandling inom hälso- och sjukvård.

Köer har under en lång följd av år varit ett negativt kännetecken i Sverige och inte minst Gävleborg. Bildligt talat har patienten suttit i väntrummet och väntat på behandling.

Vändpunkten i detta faktum var när regeringen med socialminister Göran Hägglund införde ”kömiljarden” för tre år sedan.

Minnet finns då S-styrda regeringar pumpade in 46 miljarder på åtgärder för att korta vårdköerna under ett tiotal år – satsningar som i praktiken inte ledde till några mätbara förbättringar överhuvudtaget för Sverige.

Utfallet av Kömiljarden för 2011 blev 50,3 miljoner kronor till Landstinget Gävleborg. 13,6 miljoner kronor avser väntetiderna till besök och 36,6 miljoner kronor för operation/behandling. Det är drygt 25 miljoner kronor mer än vad landstinget hade räknat med för 2011.

Glädjande kan också konstateras att Landstinget Gävleborg fått ta del av regeringens särskilda satsning – 214 miljoner kronor under 2011 – på barn och unga med psykisk ohälsa. Här blev utfallet 8,1 miljoner kronor för det lyckade arbetet som gjort det möjligt att ta emot 90 procent av målgruppen inom 30 dagar till ett första besök och 80 procent till fördjupad utredning eller behandling inom 30 dagar.

Jag kan inte undgå en stilla reflektion över de socialdemokrater, som så sent som för ett år sedan påstod att regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) slösade med skattebetalarnas pengar på åtgärder för att korta vårdköerna. Idag säger landstingsrådet Eva Tjernström, S: ”Det gläder mig att det är fortsatta goda insatser som utförs i verksamheterna inom hälso- och sjukvården för att korta köerna. De senaste årens arbete med ökad tillgänglighet innebär att färre än tidigare behöver vänta längre än vårdgarantins 90 dagar”.

Jag instämmer till fullo! Ett arbete som inte bara ger resultat i pengar utan framför allt ger effekt för den enskilda patienten. Man har lämnat väntrummet.

Ingemar Kalén

Oppositionslandstingsråd, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons