Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar på banken är en klassfråga

Anders W Jonsson och Annie Johansson, C, vill förbättra småspararnas villko.

Annons

För att främja sparandet bland låg- och medelinkomsttagare vill Centerpartiet införa ett grundavdrag på kapitalinkomster såsom ränta på banksparande och utdelning på aktier. Med bättre villkor för småspararna skapar vi större trygghet och mer egenmakt för vanliga människor. I Gävleborg finns omkring 106 700 personer som har inkomst från kapital. De tvingas idag betala 30 procent i skatt från första kronan. Av dessa kan ungefär 64 500 personer räknas som småsparare, med mindre än 5 000 kronor i kapitalinkomst per år.

Med alliansens politik minskar klyftorna genom att fler får ett jobb och en inkomst. Det som tidigare bara var möjligt för de få är nu verklighet för de många. Städ- och hemhjälp har blivit överkomligt för låg- och medelinkomsttagare tack vare Rut-avdraget. Med etableringsfrihet i vården får de flesta välja vårdgivare och äldreomsorg. Jobbskatteavdraget har möjliggjort för fler människor att leva på sin lön.

Men fortfarande är egna pengar på banken ofta en klassfråga. Faktum är att många låginkomsttagare saknar tillräckliga besparingar för att kunna köpa nya glasögon om de gamla går sönder eller klara av dubbla hyror vid en flytt. En undersökning från Sifo visar att 29 procent av svenskarna har mindre än 10 000 kronor i ekonomisk buffert. För många är det helt naturligt att leva ur hand i mun.

Internationella undersökningar visar att den svenska förmögenhetsspridningen är bland de mest ojämlika i världen. Detta är i stor utsträckning en följd av en mer eller mindre uttalad socialdemokratisk ambition att göra vanliga människor mer beroende av offentliga transfereringar än av privat sparande.

Idag växer unga människor upp i en helt annan kultur än när Birgitta Lilliehööks serie om Spara och Slösa var som mest populär runt andra världskriget. Då var det självklart att spara till ett eget hus eller en ny bil. Idag är det naturligt att ta sms-lån för att köpa kläder eller höja lånet på villan för att åka till Thailand.

Detta värderingsskifte har lett till negativa konsekvenser. Många går miste om tryggheten som ett eget sparande innebär. Dessutom blir alltför många överskuldsatta.

Enligt Kronofogden finns idag omkring 400 000 personer som har så stora skulder att de inte klarar av att betala av på dem. Det leder till stora påfrestningar på den psykiska hälsan och det sociala livet.

För att gynna sparandet föreslår Centerpartiet ett grundavdrag på kapitalinkomster runt 5 000 kronor per år. I Gävle finns omkring 36 100 personer som betalar skatt på kapitalinkomst. Den överväldigande majoriteten av dessa är småsparare. Med vårt avdrag får 22 100 personer i kommunen behålla hela avkastningen på sitt sparande. På så vis blir det både roligare och mer lönsamt för vanliga människor att regelbundet att sätta undan pengar för framtiden.

Genom lägre skatter på kapitalinkomster tar vi ett viktigt steg mot att återupprätta den traditionella svenska inställningen där vi sparar mer och lånar mindre. Det ger människor större trygghet och mer makt över sina liv.

Anders W Jonsson
Riksdagsledamot, C

Annie Johansson
Ekonomisktpolitisk talesperson, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons