Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pension är visst ­uppskjuten lön

Annons

Under rubriken ”Jobbskatteavdraget inte orättvist” svarar tre riksdagsledamöter på en artikel av Per-Anders Karlgren om pensionerna och jobbskatteavdraget. I sitt svar hävdar riksdagsledamöterna att pensionen inte är uppskjuten lön utan i stället en statsfinansierad ersättning till personer som uppnått pensionsåldern.

Påståendet är alltför uppseendeväckande för att stå oemotsagt.

För det första är pensionerna uppskjuten lön. Alla löntagare i Sverige betalar varje år pensionsavgifter som är avsedda att användas för att betala ut pensioner.

Vi har valt att finansiera pensionssystemet som ett fördelningssystem. Det innebär att avgifterna för dagens löntagare används för att betala ut pensioner till dagens pensionärer.

Systemet innebär också ett kontrakt mellan generationerna. Dagens löntagare betalar avgifter för att finansiera dagens pensioner medan morgondagens löntagare i sin tur betalar pensionerna för morgondagens pensionärer.

De avgifter som betalas in för var och en och av var och en bestämmer den framtida pensionen. Förändringar i avgiftsprocenten påverkar löneutrymmet. Så har skett vid varje förändring av socialavgifterna. Alltså handlar det om uppskjuten lön.

Statsfinansierad ersättning till personer som uppnått pensionsåldern är ett sätt att rubricera vårt pensionssystem som är helt främmande för den breda överenskommelse som systemet bygger på. Det är inte något bidragssystem utan handlar i stället om intjänade pensionsrättigheter. Lika skatt för lika inkomst är en självklarhet.

Dagens löntagare betalar avgifter för att finansiera dagens pensioner medan morgondagens löntagare i sin tur betalar pensionerna för morgondagens pensionärer.

Curt Persson

ordförande

Pensionärernas riksorganisation, PRO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons