Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen får betalalandstingets underskott

Landstingsmajoritetens så kallade vardagsrationaliseringar motsvarar totalt 250 sjuksköterskor, skriver Patrik Stenvard, M

Annons

Marcus Häggström och Maria Aspers, MP, skriver i ren frustration en debattartikel i GD i fredags den 4/5 om hur vi kritiserar majoritetens hantering av landstingets ekonomi. Jag förstår om det känns jobbigt att höra sanningen om hur verkligheten ser ut.

Vi börjar med den kritik vi riktat mot majoritetens (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet) dåliga ekonomiska kontroll, som för övrigt landstingets revisorer instämmer i, där vi kan konstatera att vi gång på gång lyft frågan om behovet av en tydligare redovisning i styrelsen. Majoritetens företrädare har hittills varit helt ointresserade av en seriös diskussion och uppföljning av skattebetalarnas medel.

Låt mig förklara hur hälso- och sjukvårdens ekonomiska situation ser ut.

Under förra året gick två av landstingets största divisioner med underskott på 100 miljoner kronor och under de tre första månaderna i år redovisar de ett underskott på mer än 50 miljoner. När vi gång på gång frågar landstingsledningen vilka åtgärder de planerar att vidta för att få ordning på ekonomin i dessa divisioner får jag till svar att man vill genomföra så kallade vardagsrationaliseringar. Detta motsvarar totalt 250 sjuksköterskor. Personalen är vår viktigaste resurs och att genomföra dessa rationaliseringar skulle innebära kraftiga neddragningar av bemanningen inom länets hälso- och sjukvård.

När det gäller arbetet med måldokumentet så har Moderaterna varit ytterst delaktiga under hela processen. Tack vare oss så har det blivit en rejäl uppryckning från tidigare dokument. Att vi sedan tvekar på att ställa oss bakom ett dokument som saknar mål för hur vi ska förbättra hälso- och sjukvården för våra barn och ungdomar och som inte lyfter upp perspektiv som valfrihet och mångfald är inget konstigt. För oss är det självklart att landstinget skall prioritera sjukvård och att patienterna skall komma främst. Vår uppgift som politiker är att se vardagsproblemen och komma med våra politiska svar.

Genom att blunda, som dagens majoritet gör, kommer problemen inte att försvinna, snarare förvärras. Det är dags att landstingsrådet Eva Tjernström, S, kliver fram på banan och tar tag i frågan så att vi tillsammans kan ta det ansvar som åligger oss.

Patrik Stenvard

Oppositionsråd, M

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons