Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar läser mindre – och?

Att män i mindre omfattning än kvinnor är bokläsare är en detalj i den tysta kunskap vi alla bär med oss om skillnaderna mellan manligt och kvinnligt, skriver Per-Anders Karlgren.

Annons

I GD måndagen den 5/3 skriver Ida Thulin om att män läser skönlitteratur i mindre utsträckning än kvinnor. Detta blir för ledarskribenten ett problem. Slutklämmen är att läsningen inte får tillåtas bli en enkönad verksamhet.

Det framgår inte av texten för vem och på vilket sätt är det ett problem. Är det kanske på samma sätt ett problem att kvinnor i långt högre grad än män tittar på soffprogrammen i TV? Borde inte också männen se dessa program där man får inblick i andra världar och dessutom matas med personligt färgade perspektiv på livet. Ska vi kanske på samma sätt ställa oss frågan om vi kan tillåta soffprogrammen i TV att bli en enkönad verksamhet?

Barn som inte kommer från litteraturintresserade familjer blir beroende av lärarens kompetens och förmåga att skapa entusiasm kring litteraturen skriver GD. Byt ut den formuleringen mot följande. Barn som inte kommer från motorintresserade familjer blir beroende av lärarens kompetens och förmåga att skapa entusiasm kring motorer och maskiner. Det låter ju fånigt. Men frågan är om inte känslan av att förstå sig på en motor kan ha lika stort värde för självkänslan och respekten inom den egna gruppen som tron på att kunna förstå sig på litteraturen hade för alla kvinnor som sprang benen av sig för att få tag på ett gratisexemplar av Fattigadel i GD:s kampanj för Agens von Krusenstjerna.

Jag är medveten om att jag raljerar och generaliserar å det grövsta när jag skriver detta. Men jag vill inte avstå från tillfället att provocera. Egen och andras erfarenhet säger oss att det finns skillnader mellan män och kvinnor. Inte bara rent fysiskt och utseendemässigt utan också när det gäller intressen och värderingar. Annars skulle vi inte skratta så igenkännande när en bra komiker spelar på våra gemensamma erfarenheter. Att män i mindre omfattning än kvinnor är bokläsare är en bara en detalj i den tysta kunskap vi alla bär med oss om skillnaderna mellan manligt och kvinnligt.

Böckerna och litteraturen finns tillgängliga också för pojkarna. Frågan är bara om de är intresserade och om flitigt läsande av skönlitteratur gör någon till en bättre människa.

Per-Anders Karlgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons