Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker medskyldiga till kvinnoförtryck

Det måste bli ett slut på att regeringen, myndigheter förhåller sig till religioner som om de vore jämbördiga med offentliga myndigheter, skriver Olle Ljungbeck

Annons

I TV-programmet Uppdrag Granskning den 16/5 fick svenska folket en uppskakande bild av hur fundamentalistiska muslimer kränker muslimska kvinnor och därmed också svenska lagar och allmänna värderingar i vårt samhälle.

Att detta får ske är sju riksdagspartierna och deras riksdagsledamöter, regering och riksdag medskyldiga till. I stället för att lägga all kraft på att spy galla över det åttonde riksdagspartiet, Sverigedemokraterna, borde de ta itu med brotten mot muslimska kvinnor/flickor men även i viss mån unga pojkar.

Ett förtydligande: Jag är inte sverigedemokrat utan är i stället involverad i stöd till dessa förtryckta kvinnor. Jag är varken rasist eller invandrarfientlig. De som påstår sig vara mest flyktingvänliga, motståndare till rasism etcetera är i praktiken de som sanktionera våldet, diskrimineringen, tvångsäktenskapen, med mera, mot invandrarkvinnor/flickor.

En av dessa är Mona Sahlin. När hon vid besök i en moské och för att vara fundamentalisterna till lags tog på sig en sjal, svek hon kvinnorna. I denna kategori kan inräknas förra integrationsministern Nyamko Sabuni, den nuvarande Erik Ullenhag, Jan Björklund, Beatrice Ask och ett stort flertal av riksdagsledamöterna från samtliga sju riksdagspartier utom SD. Ullenhag, för att ta udden ur kritiken i Uppdrag Granskning, var snabb att påstå att majoriteten av muslimerna var emot förtrycket av kvinnor. Hur vet han det? Denna "kultur" ger ju männen en enorm makt över kvinnorna och är det då säkert att de vill avstå från den?

Så fort vi som verkligen vill att invandrare skall ha samma rättigheter och skyldigheter som infödda svenskar uttalar oss, har vi oftast anklagats för att vara invandrarfientliga eller rasister trots att vi känner avsky för "avgrundspartierna". De kvinnor som kommit från muslimska länder och haft förhoppningen att de kommit till "frihetens stamort" på jorden har blivit djupt besvikna. Deras ofrihet har inte blivit mindre.

Det måste också bli ett slut på att regeringen, myndigheter förhåller sig till religioner (i detta fall till islam) som om de vore jämbördiga med offentliga myndigheter. Några bidrag bör givetvis inte utbetalas.

För mig har aldrig förnedringen, våldet, diskrimineringen av invandrarkvinnor/flickor varit okänd sedan jag började intressera mig för detta.

Sveriges riksdagsledamöter, regering och riksdag verkar i det här fallet vara både blinda och döva men också helt handlingsförlamade.

Efterdebatten i TV:s Debatt den 17/5 blev kaosartad. De tre kvinnor, Suad Mohamed, Pernilla Ouis och Azam Quarai som uttryckte sig mycket begåvat, seriöst och kunnigt fick knappast komma till tals på grund av att ett antal imamer med flera hela tiden hindrade dem att uttrycka sig.

En av de många upprörande synpunkter som framfördes av imamerna var att orsaken till de råd som lämnats till de hjälpsökande kvinnorna kunde bero på "tolkningen av koranen". En usel bortförklaring! Skall man tolka uråldriga skrifter i dag som man gjorde för mer än tusen år sedan? Var och en har väl också en moral att luta sig mot? En människa med moral och intelligens måste lämna bokstavstroendets inskränkthet åt sidan. Men för fundamentalistiska muslimer är kvinnan ingen fullvärdig individ, har ingen själ eller personlighet. Endast en ägodel som mannen gör vad han vill med.

Den verklighet vi blev konfronterade med i programmen Uppdrag Granskning och Debatt ger verkligen alla demokrater och jämlikhetssträvande medborgare anledning att vara på sin vakt och bekämpa denna snedvridna människosyn som vi fick ta del av.

Jag vill också uppmana medierna att erbjuda de tre kvinnorna, Suad Mohamed, Pernilla Ouis och Azam Quarai spaltutrymme för att redovisa sina åsikter och erfarenheter.

För varje invandrare i vårt land skall det stå klart att i dessa frågor finns inga kompromisser. Här finns inga andra tillåtna tolkningar än att den muslimska kvinnan skall ha samma rättigheter, självständighet och rätten till ett eget liv som männen har. Att mannen äger företräde före kvinnan eller att han på något sätt äger styra hennes liv får aldrig ingå i ett lands allmänna värderingar.

Talet om att utbilda imamer vid våra universitet är absurd. Sådan vidskepelse hör inte hemma i 2000-talets skolvärld. Religioner skall inte stödjas av staten.

Enskilda människor må ha den tro de vill. Men religiösa organisationer skall hållas på mattan och leva efter de normer och lagar samhället stiftat men också efter gällande allmänna värderingar. Denna inställning skall vara kompromisslös.

Olle Ljungbeck

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons