Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata om hiv

Socialdemokraterna har till skillnad mot regeringen avsatt pengar i sin höstbudget för en informationskampanj om hiv

Annons

Vi är många som har sett eller läst och berörts av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Där beskriver han en liten del av det som hände i Sverige när HIV-viruset började spridas i början på 80-talet.

30 år senare är det lätt att fundera över agerandet som främst byggde på okunskap och fördomar, både om sjukdomen och om homosexuella män.

Hur ser det ut i dag?

Sedan dess har verkningsfulla bromsmediciner kommit vilket skapar andra förutsättningar för de som är sjuka i dag. Många kan leva liv där viruset hålls i schack. Rent medicinskt har vi nått stora framgångar. Men hiv är en speciell sjukdom på flera sätt. Den omges av en omfattande stigmatisering. Många väljer av olika skäl att inte berätta om sin sjukdom eftersom rädslan och okunskapen finns kvar.

Sverige har till exempel en lagstiftning och rättstillämpning som gör att en person som lever med hiv kan dömas till fängelse även om ett sexuellt möte var ömsesidigt och hiv inte överfördes.

För att kunna hejda virusets spridning i landet krävs det att människor som är oroliga vågar testa sig. I dag väljer många att avstå detta för att man är så rädd för vad ett besked om att man bär på viruset kommer att innebära, inte bara rent fysiskt utan också psykiskt. De som lider av en sjukdom ska till exempel inte behöva ses som kriminella.

Min förhoppning är att Gardells böcker och filmatisering ska bidra till en öppen diskussion om det här. Smittskyddsinstitutets statistik säger att under det första halvåret 2012 rapporterades 219 fall av nya hivinfektioner i Sverige. Majoriteten hos män som smittats utomlands, främst i Thailand. Detta är på samma nivå som motsvarande period 2011 men lägre än första halvåren 2009 och 2010. Totalt har mer än 10 000 hivfall rapporterats i Sverige sedan 1980-talets början, varav ca 6 000 personer med hiv lever i Sverige i dag.

I Socialdemokraternas höstbudget finns pengar avsatta för en informationskampanj om hiv. 2006 antog riksdagen på förslag från den socialdemokratiska regeringen en nationell strategi mot hiv/Aids med målet att halvera antal nysmittade på tio års sikt. Nuvarande regeringens initiativ har legat still på en miniminivå och inga särskilda initiativ har tagits trots att problemet inte anmärkningsvärt minskar.

Det finns många aspekter av hiv och det här är några som vi måste prata om. För att vi bryr oss om varandra.

Elin Lundgren

Riksdagsledamot Gävleborg, S

Utbildad Colour of love-informatör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons