Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prestige drabbar patienten

Vi har hört historier från patienter som hamnat i korridorer, långt bort från övrig verksamhet, utan möjlighet att göra sig hörd och med endast grytlock som förmedlingskanal, skriver oppositionen i Landstinget Gävleborg

Annons

Överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter har blivit allt vanligare och kan innebära allvarliga patientsäkerhetsrisker skriver Socialstyrelsen. Under 2012 började landstingen mäta och rapportera överbeläggningarna till en nationell databas vilket vi hoppas kommer att visa hur allvarlig situationen är.

Patienter i korridorer innebär en patientsäkerhetsrisk i och med att smittorisken ökar, chansen att få kontakt med personal minskar och tillfrisknandet tar längre tid.

Att som sjuk ligga i en korridor där det springer många människor är stressfyllt och det skapar stor otrygghet, denna oro kan leda till följdsjukdomar och ökad risk för stressrelaterade sjukdomar.

För personalen innebär det mindre framkomlighet, ökad stress då patienter inte ligger på rätt avdelning och får adekvat vård. Är personalen stressad kan det innebära att patienten inte får ett gott bemötande vilket betyder att otryggheten ökar ytterligare.

Vi har hört historier från patienter som hamnat i korridorer, långt bort från övrig verksamhet, utan möjlighet att göra sig hörd och med endast grytlock som förmedlingskanal. I dessa fall har anhöriga spelat en stor roll då de har fått gå in som talesman/sjukvårdspersonal och detta är helt fel. Sjukvården får INTE förlita sig på att anhöriga ska agera sjukvårdspersonal. Överbeläggningar är inget specifikt problem för våra sjukhus i länet men Gävle sjukhus ligger som vanligt i topp och kostnaderna är mycket höga både i form av viten samt i patienters lidande.

I dagarna fick vi veta att överbeläggningen på Gävle sjukhus har nått ytterligare en gräns vilket visat sig i att alla sängar är upptagna och nya inte går att finna. Detta innebär att blir du sjuk idag har vårdpersonalen ingenstans att lägga dig, alternativt får de patienter som i princip är färdigbehandlade åka hem eller så får fåtöljer och soffor användas. Det här är helt oacceptabelt och innebär stora risker för våra patienter samt ökad arbetsbelastning och stress för vår personal.

Precis som i frågan om hemsjukvården i länet krävs bättre samverkan mellan ansvariga politiker i kommun och landsting och det måste ske omedelbart. Varför kan inte Carina Blank och Tommy Berger sätta sig ner och börja samarbeta? Ligger det prestige bakom bristen på lösningar i dessa frågor? För oss är det fullständigt naturligt att landsting och kommun samverkar för att ge våra medborgare den bästa vården. Vi i Samverkan Gävleborg skulle aldrig acceptera att politisk prestige drabbar våra patienter, här behövs en öppen och givande kommunikation mellan kommun och landsting.

Patrik Stenvard, M

Agneta Wagner, M

Carina Östansjö, FP

Stig Zettlin, SVP

Ingemar Kalén, KD

Oppositionsråd, Lands-tinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons