Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prestige i parkfrågan

Annons

Christine Lekås, FP, hoppas att det finns modiga ledamöter i nämnden som röstar mot förslaget att förstöra Klockgjutarparken

Under våren och sommaren har diskussionerna om bebyggelse av stadens parker gått höga mellan stadens invånare och på insändarsidorna i Gävles tidningar. Ingen av insändarna har försvarat byggandet av ett höghus i Klockgjutarparken. Ansvariga politiker har legat lågt. Från Moderaterna, som hör till försvararna av höghusbygget, har inte hörts något, vad jag vet. Från S och V har Jörgen Edsvik och Seppo Laine kommit med svar vilka inte bemöter de argument som har framförts utan i stället mest talar om andra saker.

Jörgen Edsvik skriver i sitt svar att huset i Klockgjutarparken kommer att ta upp 28 procent av markytan. Detta är ett sätt att blanda bort korten. I dessa procent ingår väl inte de hårdgjorda ytorna som krävs för gångar och vägar i området och de parkeringsplatser som också ingår? Dessutom kommer området närmast huset, minst 20-30 meter från väggarna, inte att upplevas som park utan i realiteten måste räknas till det som försvinner från parkytan. Ungefär halva parken försvinner på detta sätt.

Trädpolicyn ska ses över och nya träd ska planteras i stället för de som tas bort. Men de oxlar som blommar och som sedan ger föda åt fåglar under hösten och vintern kan inte jämföras med en ynklig nysatt trädplanta.

Andra saker, som Jörgen Edsvik undviker, är att ta med det intryck ett sexvåningars hus kommer att ge i parkområdet. Det vore intressantare att tala om volymen i stället för marken i detta fall. Dessutom har man placerat huset i parkens södra del, vilket kommer att innebära att en stor del av parken kommer att falla i skugga.

Jörgen Edsvik skriver att flera politiker varit delaktiga i debatten. Det är inte det intryck vi som vill bevara parken har. Jörgen Edsvik hänvisar bland annat till att han deltog i samrådsmötet som hölls i Förvaltningshuset.

Jag vet inte vad Jörgen Edsvik menar med deltaga. Vid det mötet deklarerade de ansvariga tydligt från början att det inte skulle bli någon diskussion utan de var bara där för att lyssna på åsikter från de berörda. Har några av dessa åsikter blivit beaktade?

Det är sorgligt att det har gått prestige i denna fråga. Det enda man kan hoppas på nu är att partipiskan inte ska vina, utan att det finns några modiga ledamöter i nämnden som vågar ta eget ansvar och rösta emot förslaget att förstöra en befintlig park i centrala Gävle.

Men….. är man ett betongparti är det kanske svårt att ta miljöhänsyn?

Christine Lekås, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons