Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Preventivmedel minskar aborter

Annons

Sverige har idag ett stort antal oönskade graviditeter och de högsta aborttalen bland EU:s medlemsländer i grupperna tonåringar och unga kvinnor. Aborttalen ligger också betydligt högre i Sverige än i våra nordiska grannländer.

Låg användning av de mest effektiva preventivmedlen samt försämrad sexualundervisning i skolorna kan vara några av de främsta orsakerna till den höga andelen oönskade graviditeter i de nämnda grupperna.

De flesta landsting har någon form av subventionering av t ex P-piller, men många flickor och unga kvinnor har inte råd att köpa de nya preventivmedel, som tas fram efter hand, utan köper de preparat som började saluföras för många år sedan och som ger en hel del biverkningar. Det har också klart framkommit att priset för preventivmedel för kvinnor utan eller med låg inkomst är en viktig faktor. Varningssignaler har kommit bl a från ungdomsmottagningar och RFSU.

Den grupp som är sämst gynnade i Landstinget Gävleborg vad gäller kostnader för preventivmedel är unga kvinnor 20-23 år, vilkas subventioner togs bort den 1 januari 2010. Detta på grund av att Landstinget skulle spara pengar. Denna åtgärd har tydligt märkts i statistiken över oönskade graviditeter och antalet aborter.

Enligt Socialstyrelsen ser abortstatistiken i Gävleborgs län ut enligt följande:

Åldersgruppen –19 år

2008 - 246 aborter
2009 - 226 aborter
2010 - 191 aborter
2011 - 183 aborter

Denna grupp har under alla de fyra åren haft subventionerade preventivmedel och aborterna har sjunkit för varje år.

Åldersgruppen 20 – 23 år

2008 - 266 aborter
2009 - 247 aborter
2010 - 295 aborter
2011 - 271 aborter

Denna grupp hade subventionerade preventivmedel t o m 2009. Av ovanstående siffror framgår det med klar tydlighet, att aborterna ökade markant fr o m 2010, då subventionerna togs bort. Denna stora ökning av aborter fr o m 2010 i åldersgruppen 20-23 år kan med stor sannolikhet hänföras till borttagandet av subventionerna.

Det kan också nämnas att regeringens utredare Anders Milton för tre år sedan föreslog att preventivmedel skulle subventioneras för alla kvinnor i Sverige upp till 25 år. I det läget tog Landstinget Gävleborg bort subventionerna för gruppen 20-23 år.

Vi menar, att pengar får aldrig vara ett hinder för unga kvinnors möjligheter att skydda sig mot oönskade graviditeter. Det är därför dags att återinföra subventionerna också för gruppen 20-23 år för att få ned aborttalen.

Maj-Britt Åhrman, M
Ledamot i Landstingsfullmäktige

Birgittha Bjerkén, M
1:e ersättare i Landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons