Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisera inte för privatiserandets skull

Annons

Gärna ökad valfrihet, men välfärden är inte vilken vara eller tjänst som helst, skriver Anders Jansson, Moderaterna i Gävle

Politikens roll är att säkerställa att välfärden når alla som behöver den och att den finns tillgänglig när den behövs. Finansieringen av välfärden ska ske via skattsedeln och politiken bär ett stort ansvar för att kvalité och tillgänglighet är så bra som den kan bli.

Välfärden håller generellt hög klass, men tyvärr har vi på ett brutalt sett blivit varse att det finns brister. Såväl kvalité som tillgängligheten kan bli mycket bättre.

När det gäller valfriheten är den alltför ofta för liten i Gävle kommun och Gävleborg. Därför vill Moderaterna skapa bättre förutsättningar för valfriheten.

Ska valfriheten bli större behövs det mer att välja på. Utförandet av välfärden kan och ska ske av både offentlig sektor som av den privata sektorn. En sund konkurrens på välfärdsområdet kommer att skapa en bättre välfärd för alla under förutsättning att vi har ett fungerande kontrollsystem av kvalitén.

Är offentlig sektor bättre än privat så ska den drivas i offentlig regi eller tvärt om. Kvaliteten och tillgängligheten är det avgörande. Det vi behöver är en sund konkurrens där besluten om var man ska få sin välfärd överflyttas från politiken till människorna.

Med en ökad frihet och med en sund konkurrens på välfärdsområdet så kommer också välfärden bli bättre.

Men välfärden är inte vilken vara eller tjänst som helst. Politiken har alltid ansvaret för innehållet i välfärden. Gärna en ökad valfrihet, men låt oss inte privatisera för privatiserandets egen skull. Det viktigaste är att vården är tillgänglig och att den håller hög kvalité.

Anders Jansson

Moderat i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons