Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda parkerna!

Denna vecka kommer troligen Byggnads- och miljönämnden besluta om samråd kring exploatering av Klockgjutarparken och således börjar processen att avlöva Gävle på en del av stadens grönområden.

Annons

Tyvärr är detta möjligt genom den översiktsplan som gäller för Gävle stad.

Det var viktigt för FP att reservera sig mot den översiktplan som antogs av kommunfullmäktige 2009, då en del parkmark och grönområden i Gävle pekades ut som vanliga lucktomer för byggnation. Den bedömningen delade inte vi.

Vi ansåg och anser fortfarande att dessa gröna oaser i staden är värdefulla för gävleborna och därför inte bör pekas ut som vilken exploateringstomt som helst.

I debatten kring översiktsplanen fick vi höra att det inte alls var säkert att just de utpekade grönområdena och parkmarken kommer bli exploaterade. I planen gör dock inte kommunen någon prioritetsordning för alla de möjliga byggnationsområdena, utan det har blivit fritt fram för byggherrar att komma med förslag på områden där de i första hand vill bygga.

Nu har den situation uppstått som vi befarade. I tre grönområden och parker finns det eller kommer att finnas detaljplaner för byggnation – alla tre inom sju kvarters radie.

Vi vill snarast ha en översyn av aktuell översiktplan där det blir en prioriteringsordning var intresserade byggherrar kan bygga i första hand, andra hand och slutligen i tredje hand.  Områden i tredje hand är de så kallade grönområden och där vill vi även ta med kompensationsregeln enligt Miljöbalken 16:9.

I övrigt ställer Folkpartiet upp på översiktsplanens mål om 800-900 bostäder fram till 2025.

Per-Åke Fredriksson

Opositionsråd , FP, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons