Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt beslut att dränka SM-veckan

Badet ska snart säljas till ett privat företag och det finns långt större behov att tillgodose inom kommunens idrott, till exempel en konstfryst isbana för Haga­ströms SK, anser Håkan Arkeby.

Annons

De senaste veckorna har Gävle kommuns agerande inför evenemanget SM-veckan 2015 diskuterats och kritiserats intensivt. Radio Gävleborg, lokal-TV och framför allt sportredaktionen på Gävle Nyhetsbyrå har ägnat en stor del av sitt nyhetsflöde åt den missade SM-veckan.

En nyligen renoverad utomhusbassäng måste byggas om för minst åtta miljoner kronor för att motsvara måtten på en fullvärdig SM-bassäng.

Jag har full förståelse för Gävle Simsällskaps frustration att kommunen dränkte projektet. Samtidigt menar jag att det hade varit mycket kortsiktigt agerande från kommunledningens sida att satsa 8-10 miljoner kronor på en provisorisk bassänglösning. Badet ska ju snart säljas till ett privat företag och det finns långt större behov att tillgodose inom kommunen, anser jag.

Föreningslivet i Gävle tillhör inte alltid vinnarna i dragkampen om de kommunala investeringarna. Det har till exempel friidrotten fått erfara under många år. En förening som sedan över 20 år brottats med anläggningsproblem är Hagaströms SK; klubben som så väl behöver en konstfrusen skrinnarbana.

I Sverige finns det 24 föreningar som sysslar med hastighetsåkning. Nästan alla föreningar har tillgång till konstfruset på hemorten, dock inte HSK. Trots dessa problem är föreningen den största skrinnarklubben i landet. De är dominerande bland antalet aktiva utövare och erövrade SM-titlar upp till junioråldern mellan 15 och 16 år.

Det var därför ganska slående att Gävletidningarna uppmärksammade deras problem genom artikeln Skrinnare på läger i Sundsvall samtidigt som sidorna fylldes med åsikter från besvikna SM-intressenter. HSK tvingas nämligen varje år att transportera många av sina unga skrinnare till orter där det finns konstfrusna anläggningar för skrinnare. Det finns inte i Gävle. Sandviken och Göransson Arena är bara en nödlösning.

Den i år 45-åriga föreningen har ända sedan början av 1990-talet haft frågan om en egen konstfrusen anläggning på dagordningen. Det är dessutom snart bara deras hockeysektion som inte har en konstfrusen rink. Hela föreningens vinterplanering står och faller således med vädrets makter. Det brukar gå åt mellan 300 och 400 timmar inför varje säsong innan det är åkbart på till exempel skrinnarbanan.

Idrottsplatsen i Hagaström är den stora samlingspunkten för många barnfamiljer. Vissa veckoslut och vid större helger kan den besökas av uppemot 500 personer. Hela familjen har här möjligheten att åka skridskor. Långfärdsåkare och övriga motionärer får trängas på arenan och då rör det sig inte bara om Hagaströmsbor. De kommer från alla håll, som det heter ibland.

De senaste åren har isen inte varit åkbar förrän i januari. Planerade tävlingar har till och med fått ställas in. Många ungdomar tappar dessutom intresset och slutar sin skrinnarkarriär alltför tidigt.

Klubbledningen har lagt ner ett enträget arbete på att väcka kommunens intresse för att få fram investeringsmedel i de kommunala långtidsplanerna. I takt med ändrade kommunala prioriteringar har den tänkta satsningen ständigt flyttats fram under åren som gått. Det handlar bara om en långsiktig investering på cirka åtta miljoner kronor. Alltså lika mycket som för den provisoriska bassänglösningen på badet.

Det hade därför varit helt fel om de kommunala femårsplanerna för Gävleidrotten än en gång hade ändrats. En provisorisk bassänglösning för en SM-vecka för 8-10 miljoner kronor är fullständigt orimligt när behovet av nya anläggningar, som kan nyttjas över oöverskådlig tid, är så enormt stort i Gävle.

Listan kan göras lång och HSK är bara ett exempel. Deras investeringar finns inte ens med i planerna för de närmaste fem åren. Här talar politikerna om tidigast år 2019.

Håkan Arkeby

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons