Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen måste ta tag i bärplockarfrågan

Annons

Fattiga människor luras och markägare drabbas, skriver Sven-Erik Lindestam, S, kommunstyrelseordförande i Söderhamn

Vi har i Söderhamns kommun under flera års tid mött utländska bärplockare som under en period sover i tältläger och plockar bär i våra skogar för att vi svenskar ska få sylt i våra burkar. Detta gör att de under goda bärår kan göra en skaplig förtjänst och ta med sig hem när säsongen är slut, men det gör också att de under dåliga år får svårt att här klara sitt uppehälle och får ännu svårare att ta sig tillbaka hem.

Lägren som de bor i lämnas också i ett skick där skattebetalarna får betala för städning av kvarlämnat skräp, sopor och ibland avföring. Naturligtvis blir berörda markägare som drabbas upprörda när deras marker skräpas ner. Och naturligtvis blir också kommunens skattebetalare lika upprörda när de ska betala för städningen.

I år har vi i media kunnat följa och se att Söderhamns kommun är långt ifrån ensam om detta. Vi har sett hur utblottade människor haft det mycket svårt att kunna betala för sin hemtransport och efter ett möte med Bulgariens ambassad har Bulgarien också bekostat återresa för många av sina landsmän.

Problemen med detta är många. Dels hur fattiga människor luras till att komma hit av skrupelfria personer som beskriver en verklighet som inte stämmer, som växte guld på bärbuskar enkla att skära ner. Markägarna som får se sina markägare nedsmutsade och skattebetalarna som får betala för städning.

Lösningarna på denna problematik är svåra att hitta. Detta är ett problem som är större än att en enskild kommun kan ta det. Det vi i kommunerna får uppleva delar vi med flera andra länder där arbetskraft bestående av de fattigaste av de fattiga åker runt och arbetar under säsonger i Sydeuropa och plockar druvor, oliver och apelsiner och när bären finns kommer till oss.

Under denna sommar så har återigen röster höjts för att begränsa allemansrätten även om jag tror att vi egentligen är få som vill se det genomföras i praktiken. Likafullt så måste något göras.

För min del så vill jag se två initiativ. Det första måste regeringen göra och det är att lyfta frågan om anständiga arbetsvillkor för dem som kommer hit och jobbar till europeisk nivå. Där bör regeringen ta ett initiativ till att reglera förhållandena för dem som jobbar med klara anställningsvillkor för dem som kommer hit med garantilöner och ett ansvar för logi. Det måste regleras även för EU:s medborgare.

Det andra är att de företag som i slutändan säljer bärprodukter måste jobba fram fungerande CRPs (Corporate Responsasibility Policies) så att vi konsumenter vet att de som plockat bären gjort det under justa villkor.

Med de åtgärderna kan vi också framöver äta bärprodukter med gott samvete och skogens bär hamna med ett bättre samvete i våra magar när vi vet att de plockats under justa villkor på marker som lämnas i samma oförstörda skick som de var före bärsäsongen.

Sven-Erik Lindestam, S

kommunstyrelsens ordförande i Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons