Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehab utomlands ingen lyx

Kastar Landstinget i Gävleborg pil med skattebetalarnas pengar? undrar Neurologiskt handikappades riksförbund.

Annons

Neurologiskt Handikappades Riksförbund har länge misstänkt att allt inte står rätt till när det gäller rehabiliteringen av personer med neurologisk sjukdom eller skada i landstingens regi. Därför har vi gjort en undersökning av alla Sveriges landsting, även Landstinget i Gävleborg. Undersökningens resultat är inget annat än nedslående. Vi försökte ta reda på vilken typ av rehabilitering som erbjöds, hur många som ansökte om rehabilitering och hur många som fick detta beviljat. Vi ville också få svar på hur rehabiliteringsinsatserna för personer med neurologisk sjukdom eller skada fördelade sig mellan det egna landstinget, andra landsting och utomlands.

I Gävleborg erbjuds dagrehabilitering inom det egna landstinget. Landstinget har även siffror på hur många som sökt rehabilitering och som blivit beviljade. Det är positivt och tyvärr inget som alla landsting kan stoltsera med. Vad som är mindre positivt är att man inte erbjuder rehabilitering i andra landsting eller utomlands. Kanske har Gävleborg fullgod rehabilitering för alla som behöver det inom landstinget, kanske inte. Många tror tyvärr att rehabilitering utomlands är någon form av lyx. Så är det inte, snarare är det medicinskt motiverat (varmt klimat är för vissa absolut nödvändigt) och är inte nödvändigtvis dyrare än annan rehabilitering på internat. Att då inte erbjuda bästa möjliga vård per skattekrona är svårmotiverat.

Vår undersökning kan inte säga huruvida den rehabilitering som erbjuds medborgarna i Landstinget Gävleborg är kvalitativ eller inte. Det vet vi inte. Men när resten av vården allt mer ska präglas av kvalitetsregister och öppna jämförelser så verkar ingenting hända inom rehabiliteringsområdet.

Kanske är det dags att diskutera införandet av ett nationellt kvalitetsregister för rehabiliteringen. Men fram till dess är det inte utan att man ställer sig frågan: kastar Landstinget i Gävleborg pil med skattebetalarnas rehabiliteringspengar?

Kathleen Bengtsson-Hayward

Förbundsordförande

Robin Zachari

Neurologiskt Handikappades Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons